Hogyan működnek a hibrid autók?

március 28th, 2017

A hibrid autók előnyeiről egyre többet hallunk, és úgy tűnik, tényleg ezek lesznek a következő lépés egy környezettudatosabb jövő felé. De hogyan is működnek ezek pontosan, és miért jobb választás egy ilyet vezetni, mint a hagyományos autót?

Kevesen tudják, hogy a hibrid motorok már most körbevesznek minket: rengeteg vontatásra használt mozdony dízel-villamos szerkezetek, mint ahogyan azok a nagy bányákban dolgozó teherautók is. Ugyanez a helyzet a tengeralattjárók jó részével is, azzal a különbséggel, hogy egy részük nem villamosenergiával, hanem nukleáris energiával egészíti ki a dízelmeghajtást.

Minden olyan közlekedési eszközt, amely két különféle energiaforrást használ működéséhez, hibridnek nevezünk. Az autók esetében ez szinte kizárólag az elektromos áram és a benzin keveréke lehet, csupán néhány autógyártó kísérletezik a dízel-elektromos szerkezetekkel.

Kiküszöböli a benzines és elektromos autók hátrányait

A benzinnel működő autóknak benzintankja van, amelyen keresztül a motorba kerül a benzin. Az elektromos autók akkumulátorokkal működnek, amelyek egy elektromos motort működtetnek. A hibrid egy kompromisszum a kettő között, és tökéletesen túllép mindkét verzió hátrányain: az elektromos autók rövid teljesítményén és a benzines kocsik környezetszennyezésén. Ha az elektromos akkumulátorok lemerülnek (ami egy hosszabb utazás esetén elég gyakran előfordulhat), a jármű átvált a benzines motorra, és úgy működik tovább – de egészen addig környezetbarát módon, mindenféle károsanyag-kibocsájtás nélkül működik. Így jócskán megrövidíti a benzinnel történő utazás időtartamát.

Egy teljesen elektromos autó nagyjából 100-150 kilométert képes megtenni egy töltéssel – ez egyelőre édeskevés ahhoz, hogy hatékonyan működhessen azok számára, akik nem csak nagyvároson belüli közlekedésre szeretnék használni. Bár aktívan folyik az ilyen járművek tökéletesítése, még nem járunk ott, hogy nagyobb utakat megtehessünk velük. A hátrányok között szerepel még a mérsékelt gyorsaság is (bár egy Tesla már képes akár 210 kilométer per órával is hasítani), sőt, egyelőre a töltőpontok sem olyan elterjedtek, hogy bárki bátran elindulhasson egy nagyobb utazásra egy ilyen autóval.

A benzines kocsik előnyeit ismerjük: a gyorsaság nem okoz problémát, ahogy az sem, hogy megtankoljuk az autót. Azon túl azonban, hogy a benzines változatok környezetszennyezők, rendkívül gazdaságtalan a működésük is, ugyanis a benzinárak jelenleg az egekben állnak.

Még a benzines motor is hatékonyabb

Pontosan ezért olyan előnyösek a hibrid kocsik: a két változat kombinációjaként mindegyik előnyeit megismerhetjük anélkül, hogy félnünk kelljen egy esetleges útközbeni leállástól, vagy attól, hogy telepöfögjük a levegőt mindenféle üvegházhatást kiváltó gázokkal.

A hibrid autókban a benzines motor sokkal kisebb, mint a hagyományosokban, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban működjön. Több oka is van annak, hogy ez miért van így:

  • A nagyobb motor nehezebb, így több benzint fogyaszt az autó, amíg mondjuk egy dombon halad felfelé.
  • A dugattyúk és a belső alkatrészek is sokkal nehezebbek, így több energiát igényel, hogy mozogni tudjanak.
  • A nagyobb motoroknak általában több hengerük van, ezek pedig több üzemanyagot használnak el.

Ez megmagyarázza, hogy két ugyanolyan modellnek, amelyekben más-más motor van, miért más az átlagfogyasztása. Ha két ilyen kocsi ugyanolyan sebességgel halad egymás mellett egy egyenes pályán, akkor a kisebb motorú fog kevesebb energiát elhasználni. Így még akkor is jobban járunk a hibriddel, ha lemerülnek az elektromos akkumulátorok, és benzinnel kell tovább folytatnunk az utunkat.

Főkép: Flickr / Steve Corey

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb