Hogyan használd újra a vizet a lakásban?

március 28th, 2017

Elképesztő mennyiségű vizet „dobunk ki” minden nap – olyan mennyiségeket, amelyeket nagyon könnyen akár újra is hasznosíthatnánk, de nem tesszük. Pedig pénzt, energiát spórolhatunk meg vele, és még a környezetnek is segíthetünk vele.

Az ENSZ szakértőinek fenyegető előrejelzése szerint évszázadunk végére az ivóvíz drágább lehet az aranynál – írja a Magyar Vízközmű Szövetség honlapján. Ezen megállapítás hátterében számos ok húzódik, amelyek közül csak egy az oly sokat emlegetett felmelegedés. Sokkal komolyabb bajokozó a növekvő népesség és a meggondolatlan, szükségtelen túlfogyasztás.

Érdemes tudni, hogy a Föld vízkészletének mindössze 3 százaléka édesvíz – ez nagyon kevés. Jelenleg 7,5 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez, ötven év múlva ez a mennyiség növekedhet, és a teljes lakosság 40 százalékát érintheti.

Az édesvízkészlet kétharmada jégben, hóban van, így a Föld vizének gyakorlatilag csupán 1 százaléka a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét mezőgazdasági és ipari célokra fordítják.

Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre.

Ezért rendkívül fontos, hogy te is tegyél valamit a mindennapokban, hogy mérsékeld a vízpazarlásodat. Hogy mit? Segítünk!

Gyűjtsd össze a vizet!

Amikor beállsz a zuhany alá, biztosan időbe telik, mire a víz olyan hőmérsékletűre melegszik, amilyenben már kellemesen tudsz fürödni. Az addig elhasznált víz veszendőbe megy – kivéve, ha összegyűjtöd, és később mondjuk a növényeid öntözésére felhasználod. Ez is tiszta víz, gyakorlatilag akár még meg is ihatod – rajtad múlik, mit kezdesz vele.

Figyelj a tésztafőzésnél!

Ugyanezen az elven működik a tésztafőzés esete is – ha elkészítetted az ételt, ne dobd ki a még tökéletesen jó vizet, hanem használd fel újra főzéshez, esetleg ezt is a növényeid locsolásához. Annyi mindenre újrahasználhatod még akkor is, ha nem teljesen tiszta, iható, hanem kicsit tésztaízű vízről van szó!

Ne dobd ki az ásványvizet sem!

Gyakran marad ásványvíz az üvegünk aljában, amit aztán napokig nézegetünk, végül kiöntjük, mert már nem friss (nem mintha az ásványvíz megromlana, de akkor is ritkán fogyasztjuk el pár nap után). Ezt is felhasználhatjuk azonban a növényeink öntözésére – nem teszünk vele nekik rosszat, sőt, még segítünk is számukra a növekedéshez szükséges ásványi anyagok átadásában.

Gyűjtsd az esővizet!

Ez főleg kertesházban élő olvasóinknak hasznos tipp, de persze a városban is simán fel lehet használni az összegyűjtött esővizet a növények táplálására. Akkor azonban, ha nagyobb kerted van, rengeteg ivóvizet megspórolhatsz, ha először az összegyűjtött esővízzel locsolod meg őket, és csak utána nyúlsz a slag után.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb