Hogyan csökkentsd a fényszennyezettséget?

április 29th, 2017

A fényszennyezettségről keveset beszélünk, hiszen közvetlen környezetszennyező hatásai nincsenek – viszont az ökoszisztémát teljesen átrendezi, ezzel megborítja a természet egyensúlyát. Könnyedén csökkentheted a fényszennyezettséget akkor, ha megfogadod ezt a néhány tippet.

Ne használj annyi fényt!

A legegyszerűbb módszer nyilván az, ha nem használsz annyi világítást. Ahol nem szükséges, ne kapcsold fel a lámpát, ne hagyd a lakáson kívül sem égve, ha nem feltétlenül szükséges. Ha kell, használj mozgásérzékelőket a kinti világításnál is, így nem ég feleslegesen akkor, ha nincs rá szükség.

Ne vidd túlzásba!

Sokan úgy gondolják, hogy ha már környezetbarát LED-égőkkel világítanak, akkor annyit égethetik őket, amennyit akarják – hiszen zöldek, nem? Csakhogy a plusz használat miatt könnyen lehet, hogy lassan be is érik az a mennyiség, amit egyébként hagyományos égőkkel elhasználnánk. A LED-et is érdemes úgy felfogni, mintha hagyományos égőről lenne szó, és akkor nem használsz belőle annyival többet.

Legyél tudatos!

Ne használj olyan lámpákat és világítótesteket, amelyek le vannak árnyékolva, így feleslegesen fogyasztod az energiát és égeted a lámpát. Minden világítótestnek legyen funkciója, és adjon maximális fényt magához képest. A hangulatvilágítást érdemes a legfontosabb eseményekre korlátozni – nem kell a tévé mellé még plusz égősor is.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb