Hidrogén-üzemanyag sokkal hatékonyabban

november 1st, 2017

A hidrogén üzemanyagként a jövő nagy lehetősége lehet, és akár az űrkutatást is felgyorsíthatja – csakhogy egyelőre drágán és viszonylag környezetszennyező módon tudjuk csak előállítani. Egy új eljárással azonban most megoldódhat ez a probléma.

A fosszilis energiahordozókban és a vízben van annyi hidrogén, amennyi már jelentős üzemanyag-mennyiségnek számít, csakhogy ahhoz, hogy ezt kinyerjük belőlük, drága fémeket kell felhasználnunk – ezzel nem lesz túl gazdaságos a folyamat. Az Osaka Egyetem kutatói viszont most olyan módszert fejlesztettek ki, amely egyrészt elhagyja ezeket a drága fémeket az eljárásból, másrészt több napfényt fogad be, mint a korábbi verziók.

A Journal of the American Chemical Society tudományos folyóiratban megjelent tanulmány bemutatja, hogy az eljárás grafitos szén-nitridet és fekete foszfort használ fel. Ráadásul nagyon alacsony energiájú, majdnem infravörös fénynél is működik. Ez azért fontos, mert nem kell annyira erős napfény a folyamat beindításához.

Az eljárás sokkal olcsóbbá és hatékonyabbá teszi a hidrogén kinyerését, ami hasonló módszerekkel tényleg a jövő zöld üzemanyagává válhat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb