Hideg telek: energia csúcsra járatva

december 11th, 2017

A hideg idő beköszöntével a hazai lakosság energiafelhasználása megnő, sőt újabb és újabb csúcsokat dönt. Ez leginkább a tavalyi kemény télen volt mérhető; az áramfogyasztást decemberben a karácsonyi díszkivilágítás is megemeli.

Magyarországon a háztartások energiafogyasztása a teljes végső energiafelhasználás nagyjából egyharmadát teszi ki. A háztartások energiafogyasztásának több mint felét fedezzük ma is földgázból, míg a második helyen a villamosenergia áll.

A teljes földgázfogyasztás 40 százalékkal csökkent Magyarországon 2002 óta, de még így is a legfontosabb energiaforrás a lakossági szektorban. „A teljes magyar (lakossági és ipari) gázfogyasztás visszaesett az elmúlt évtizedben: a 2005-ös 14,8 milliárd köbméteres felhasználás 2015-re 8 milliárd köbméterre mérséklődött” – mondta Smaraglay Zombor, a MET Magyaroszág árazás és pozíció menedzsment igazgatója.

A hazai földgázfelhasználás nagysága nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől: 15,4 °C fok alatt minden további 1 °C-os csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfelhasználást, így könnyen kiszámítható, hogy a hideg téli hónapokban a legmagasabb a fogyasztás.

Az áramfogyasztás csúcson volt tavaly decemberben a hideg időjárás és a karácsonyi díszkivilágítás miatt, majd a nagy hideg miatt már idén januárban új rekord született. Mindeközben a nyári áramfogyasztás is folyamatosan emelkedik. A villamosenergia-fogyasztás általában november vége és december közepe között a legnagyobb, de karácsony közeledtével visszaesik. Ennek oka lehet, hogy december közepétől már nem üzemel a legtöbb gyár és üzem, sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalok és az iskolák.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb