Heteken belül működésbe léphet a csernobili napelempark

január 26th, 2018

A csernobili erőmű területén épített napelempark heteken belül működésbe léphet, és előbb-utóbb akkorára fejlesztik majd, hogy egy kisebb város energiaellátását biztosítani tudja. Az energia ukrajnai háztartásokba áramlik majd, amelyek jelenleg kiszolgáltatottak az orosz földgáz felé.

Már korábban is írtunk arról, hogy a csernobili atomerőmű még mindig radioaktív területén napelempark épül – úgy fest, hogy az építkezés egy szakaszának végéhez értünk, és a már készen álló napelemek néhány héten belül működésbe is léphetnek. A kínai és német beruházók nem vesztegették az idejüket, már most van annyi napelem a területen, hogy egy közepes falut ellásson árammal. A projektet azonban tovább bővítik.

Hamarosan újabb napelemeket állítanak fel az eddig kihasználatlan erőmű területén, ami már 2 gigawattig tolja majd fel a park teljesítményét, ami egy kisebb város energiaellátására lesz elegendő, azaz nagyjából 750 ezer modern otthon elektromos áramszükségletét képes kielégíteni.

Az energiát ukrán városok fogják hasznosítani, amelyek jelenleg konfliktusban állnak Oroszországgal, ennek ellenére az innen érkező földgázra vannak utalva.

A csernobili atomerőmű egyébként annyira már biztonságos, hogy a napelempark építésével nem lesz probléma.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb