Már repülőgépek is kísérleteznek a bioüzemanyaggal

március 20th, 2017

A repülés hallatán sokunk gyomrában még mindig gombócba ugrik minden – egyelőre ez az az utazási forma, amitől a legtöbben tartanak, még akkor is, ha hagyományos üzemanyaggal működő gépeken utaznak. De felülnél egy olyan repülőre, amit bioüzemanyag hajt meg?

2016-ban már nem csak egy távoli, pozitív jövőkép része az, hogy bioüzemanyaggal működő repülőgépek lepjék el az eget – ebben az évben nem is egy próbálkozás született ezzel kapcsolatban, az egyik pedig már kereskedelmi járatként indult neki az útjának.

Már nem új a bioüzemanyag

Januárban Norvégiából, Oslóból indult néhány olyan gép, amely az olajos magvakból kisajtolt bioüzemanyaggal működött. Márciusban a United Airlines lett az első olyan légitársaság, amely már felhasznált bioüzemanyagokat rendesen, menetrend szerint közlekedő járatain, méghozzá a Los Angelesből induló gépeken. Nem sokkal később az Alaska Airlines indított úgy gépet, hogy az 20 százalékban a fafelhasználás és az erdőégetés melléktermékeként megmaradt faágak és rönkök maradványaiból készült bioüzemanyagot használt el.

Hatalmas csökkenésre van szükség

Ez pedig még csak az első lépés: 2050-re az a terv, hogy globálisan 50 százalékkal csökkentsék a kereskedelmi repülésből eredeztethető szén-dioxid kibocsájtást a 2005-ös szinthez képest. Ez azért lesz különösen fontos, mert a légi közlekedés a szén-dioxid kibocsájtás 11 százalékáért felel. Mivel egyre többet repülünk, ez a szám egyre megy majd feljebb is – hacsak ki nem találunk valamit, amivel kevésbé környezetszennyezővé tehetjük ezt a közlekedési módot.

Nem egyszerű a megvalósítás

Ennek egyik fontos része, hogy sokkal hatékonyabb repülőgépeket tervezzünk, a bioüzemanyagra való átállás azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a kitűzött célt el lehessen érni. Az igazi kihívás az, hogy olyan, kémiailag a hagyományos kerozinnal megegyező, vagy legalább is nagyon hasonló üzemanyagot sikerüljön kifejleszteni, hogy a már meglévő repülőgépek motorjai is képesek legyenek használni azt. Ha ugyanis még új repülőgépeket is kellene fejleszteni a bioüzemanyaghoz, az olyan hatalmas beruházás volna, amire mostanában biztosan nem kerülne sor.

Ketten forgalmaznak nagyobb mennyiséget

Egyelőre mindössze két olyan vállalat van, amely nagyobb, a kereskedelmi repüléshez is elengedhetetlen mennyiségben árul repülőgépeknek bioüzemanyagot, ami édeskevésnek bizonyul, ha tudjuk, hogy 2012-ben 30 milliárd liter hagyományos üzemanyagot használtunk el világszerte. Ha megfelelő támogatás érkezik erre a szektorra is, jöhetnek majd újabb és újabb forgalmazók – addig azonban a fejlődés lassú és költséges marad.

Hasonló Cikkek

1 Comment

  • A WordPress Commenter

    Már th, 2017 4:31 DE. Reply

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb