Hawaii a naptejek betiltásával védené a korallzátonyait

június 25th, 2017

Bár a naptejek és napolajak az emberi szervezetet (nagyrészt) védik a napsugárzás káros hatásaitól, a természetre nincsenek túl jó hatással – főleg akkor, ha a vízbe kerülve a tengeri élővilágot veszélyeztetik. A korallokra különösen rossz hatással vannak.

A naptejek vagy napolajak olyan kemikáliákat tartalmaznak, amelyek az egyébként is nagy veszélyben lévő korallzátonyokat gyilkolhatják. A vegyszerek korallfehéredést okozhatnak, és megakadályozhatják, hogy a korallok növekedésnek induljanak. Hawaiinak sajátos megoldása van a dologra – egyszerűen betiltaná a naptejek használatát a partokon.

Addig rendben van, hogy az emberi szervezetnek, és kifejezetten a bőrnek szüksége van védelemre a nap káros sugaraival szemben. Csakhogy a napelemek és napolajak egyedül a partokon ártalmatlanok az élővilágra, ahogyan bemegyünk a bekent testünkkel a vízbe, máris mérgezni kezdjük az ott élő állatokat és növényeket. Mindegy mennyire reklámozza ugyanis egy márka, hogy az ő napvédője vízálló, soha nem lesz annyira ártalmatlan, hogy ne engedjen kemikáliákat a vízbe.

A hawaii Föld – és Természeti Erőforrások Osztály kutatói megmérték a helyi partok vizeiben a naptejek és napolajak koncentrációját, és arra jutottak, hogy a mennyiség harmincszor nagyobb, mint amilyen még biztonságos lenne a korallok túléléséhez. A legnagyobb probléma ilyenkor még nem is a korallfehéredés, hanem az, hogy a mérgező anyagok megakadályozzák a bébikorallokat, vagyis a polipszerű planula lárvákat abban, hogy ússzanak, letelepedjenek, és fejlődni kezdjenek.

A probléma nem csak Hawaiit sújtja: a Karib-tenger koralljainak 80 százaléka kihalt az elmúlt negyven évben. Persze ebben rengeteg minden közrejátszik, de biztosan nem segít az az évi 14 ezer tonna naptej és napolaj sem, amely a tengerekbe kerül. Hawaii a problémát úgy oldaná meg, hogy betiltaná az oxibenzont és oktinoxátot tartalmazó naptejeket, ezek ugyanis a legkárosabbak a korallokra.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb