Hány madarat ölnek meg a szélerőművek?

július 13th, 2017

A szélenergia a legígéretesebb megújuló energiaforrások egyike. A szárazföldi szélturbinák gyakorlatilag egyáltalán nem szennyezik a környezetet, és az általuk potenciálisan megtermelhető energiamennyiség és a megspórolható pénz mennyisége is több, mint ami a napelemek révén megvalósítható.

Ha a szélenergiával kapcsolatban mégis kritikák hangzanak el (és bőven vannak ilyenek), azok többnyire két dolgot hoznak fel a turbinák ellen. Egyrészt hogy a szélkerekek gyártása sokba kerül, nem annyira környezetbarát, mint amennyire egyesek állítják, és egyelőre szállításuk is fosszilis energiaforrások (benzines járművek) révén történik. A másik, hogy a turbinák rengeteg madarat ölnek meg.

Míg az első érvben sok igazság van, amin a gyártók igyekeznek is folyamatosan javítani, a második kifogással kapcsolatban sokkal inkább megoszlanak a vélemények. Valóban annyira sok madarat ölnek meg ezek az erőművek? És ami a legfontosabb: több szárnyast pusztítanak el, mint a többi energiaforrás?

A kérdések megválaszolásához tekintsünk át néhány erre vonatkozó adatot! Egy 2011-es tanulmány eredményei szerint nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi állat haláláért felelnek ténylegesen a turbinalapátok. Ennek pedig az az oka, hogy a szélerőművek területén nagyon változatosak a madarak körében mért halálozási ráták. Ami azt sugallja, hogy abban, hogy hány madár pusztul el egy-egy turbina környékén, talán nagyobb szerepe lehet a helyszínnek, mint a lapátoknak.

Vagyis gyakorlatilag arról van szó, hogy ahol nagyobb a halálozási arány, ott szélturbinák nélkül is több madár pusztulna el, mint másutt. Amit megerősítettek azok az összehasonlító elemzések is, amelyek során az említett tanulmány szerzői a szélerőművek felépítése előtt és után vizsgálták egy-egy területen a madarak halandóságát. Az eredmények szerint a turbinák messze nem növelték meg annyival a halott állatok számát, mint amit a korábbi adatokon nyugvó modellek alapján megjósoltak a szakértők.

Főkép: coloneljohnbritt / Flickr

A teljes cikket a Különóra oldalán olvashatod el!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb