Hamarosan többet használunk, mint amennyit a Föld nyújtani tud

június 26th, 2017

Közelebb van az ökológiai túllövés napja, mint hinnénk. Minden évben kicsit előrébb kúszik ez a vészes dátum, idén pedig már augusztus 2-án eljön, ami elképesztően korai. De mi is ez pontosan?

Idén, 2017-ben augusztus másodikára érjük el azt a pontot, amikor elfogyasztottuk és elhasználtuk az erőforrásoknak azt a mennyiségét, amelyet a Földünk egy éven belül termelni tud. Ettől kezdve majdnem fél évig már a következő évek adagjait használjuk, ami azért baj, mert ezek előbb-utóbb elfogynak, és súlyos katasztrófa érkezhet az emberiségre.

Ha ebben az öt hónapban nem fogyasztanánk semmit, akkor nem terhelnénk meg annyira a környezetünket, hogy az ne tudja regenerálni magát. Ennyi élelmet, halat, friss vizet és levegőt ugyanis képes újra és újra megtermelni a Föld – ha nem lennénk ilyen sokan, akkor fenntartható módon tudnánk használni ezeket az erőforrásokat.

Hogyan tudunk segíteni a helyzeten? A Global Footprint Network (GFN) szerint négy olyan fontos pont van, amire érdemes odafigyelnünk.

  1. A szén-dioxid-kibocsájtás

A globális szénlábnyom 60 százalékáért az emberiség a felelős, ami rettentő sok károsanyagot jelent. Ha csökkenteni tudnánk ezt a kibocsájtást, kicsit később érhetnénk el az ökológiai túlfogyasztás napját is.

  1. Népesség

Rengetegen vagyunk a bolygón – ezt nem is lehet eléggé kihangsúlyozni, teljesen túlnépesedtünk, és ezt a növekedést lassítani, még jobb esetben megállítani kéne. Statisztikailag,ha minden családra féllel kevesebb gyereket számolnánk, akkor 31 nappal lehetne távolabb az ökológiai túllövés napja.

  1. Fogyasztás

Elképesztően sokat fogyasztunk, és éppen ezért elképesztően sok ételhulladékot is gyártunk. Ha egy kicsit lazítanánk a fogyasztói társadalmon, és helyi termelőktől vásárolnánk, valamint kerülnénk a feldolgozott ételeket, 11 napot nyerhetnénk.

  1. Városi környezet

A GFN szerint, ha ügyesen hatékonyabbá tennénk a városainkat, és több zöld energiát használnánk, két nappal tolhatnánk ki az ítéletnapot. Ha minden tanácsot megfogadnánk, december elejére esne a túllövés napja, ami már majdnem tökéletes – így csak egy hónapot kellene kölcsönkérnünk a bolygónktól.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb