Hamarosan itthon is tilthatják a nejlonzacskókat

augusztus 19th, 2018

Legalább is szigorúbb szabályozás biztosan várható, ez derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkár nyilatkozatából – írja a Menedzsment Fórum.

Az mfor.hu cikkéből az derül ki, hogy Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a nejlonzacskók szabályozásának itthoni szigorításáról beszélt. Az államtitkár arra adott választ, hogy Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció képviselője fordult kérdéssel a kormányhoz, hogy kívánja-e belátható időn belül betiltani a nejlonzacskók használatát Magyarországon.

Már eddig is komoly sikereket könyvelhet el a hazai, most is érvényben lévő szabályozás: 2011 óta a felére csökkent a zacskók használata, a hazai éves felhasználás pedig már most alatta marad a vonatkozó uniós irányelvben 2019 végi határidővel kitűzött célértéknek. A kormány azonban nem áll meg itt, és még tovább szigorítaná a szabályozást: együttműködni készül az Európai Bizottság 2018. május 28-án nyilvánosságra hozott irányelv-tervezetével, amely az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szól.

Egyelőre konkrétum ugyan nincs, de több országban bejött már a nejlonzacskók szigorú szabályozása – legutóbb például Nagy-Britanniában sikerült visszaszorítani a használatukat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb