A halak szeretik a műanyag szagát

szeptember 13th, 2017

Egy friss kutatás szerint a halak nemcsak azért eszik a műanyagdarabokat a tengerben, mert összetévesztik őket az ebéddel – a műanyag szaga is vonzhatja őket.

A Proceedings of the Royal Society tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a halak nem csupán véletlenül fogyasztják el a mikroműanyagot – összetévesztik a szagát az élelemével, vagy kifejezetten vonzza őket a műanyagaroma, ezért eszik meg.

Nemcsak azért jelent problémát a halak műanyagfogyasztása, mert rossz hatással lehet az állatok emésztőrendszerére, és a káros anyag belekerülhet a táplálékláncba, hanem azért is, mert rajtuk keresztül mi is elfogyasztjuk az általuk felvett műanyagmennyiséget. Számos kutatás kimutatta már, hogy a halak által elfogyasztott műanyag bekerül a tengeri ételekbe, egy átlagos brüsszeli mondjuk, aki rendszeresen fogyaszt kagylót is, évi 11 ezer mikroműanyag-darabot eszik meg.

A kutatásban szardellákat vizsgáltak a San Franciscó-i Öbölbeli Akváriumnál, méghozzá úgy, hogy egyszer krillszagú vizet fecskendeztek a tankjukba, aztán pedig műanyagszagút. Az állatok mindkét esetben ugyanúgy reagáltak: úgy viselkedtek, mint akik táplálékot szerezni indulnak, és keresni kezdték az egyébként valóban kedvenc csemegéjüknek számító krilleket, majd a műanyagot is.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a műanyag szaga ugyanúgy vonzza a szardellákat, mint az élelemé, ami megmagyarázza, hogy miért eszik meg a nagyobb, nyilvánvalóan nem eledelnek tűnő műanyagdarabokat is.

Főkép forrása: Flickr / jenny downing

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb