Hajtogatható, papírszerű napelemet fejlesztettek

szeptember 19th, 2017

A napelemek piaca lassan a könnyebb, olcsóbb és hatékonyabb megoldások felé fordul – ehhez lehet hatalmas segítség az mPower Technology újítása, a könnyű, hajlítható, papírhoz hasonló változat.

Az mPower Technology napeleme úgy fest, mintha fémes csomagolópapírt kevernénk össze azokkal az autóárnyékolókkal, amelyeket a szélvédőre szoktak tenni. Ezeket a vékony eszközöket úgynevezett szoláris csillámporral (nem vicc, solar glitter az angol megfelelőjük) vonják be, amelyek tulajdonképpen miniatűr napelemcellák. A Dragon SCALES névre keresztelt eszköz különlegessége abban áll, hogy ha az egyik „csillámpor”, vagyis az egyik cella abbahagyja a működést (mert mondjuk árnyékba kerül), attól függetlenül a többi még képes felszívni a napfényt, és energiává alakítani azt.

Az mPower Technology szerint a szilícium (amiből a legtöbb kereskedelmi napelem készül) egyik legnagyobb hibája az, hogy ha hajlítgatni kezdjük, azonnal törik. Az új technológia előnye, hogy gyakorlatilag törhetetlen, mindezt úgy, hogy a hagyományos szilícium napelemek hatékonyságát megtartja.

A vállalat úgy gondolja, hogy a Dragon SCALES rengeteg helyen felhasználható lesz: kiküldhetjük űrszondákra szerelve a világűrbe, de drónokra és kereskedelmi felhasználásra is terveznek. A technológia két fő előnye az, hogy úgy hordozható, hogy mellette a hatékonysága nem csökken.

Főkép: Flickr / Sandia Labs

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb