Ha többet jársz biciklivel, nem csak a környezetednek teszel jót

április 27th, 2017

Egy friss kutatás szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések száma sokkal kevesebb azok körében, akik biciklivel járnak munkába vagy iskolába minden nap – az aktív ingázás ugyanis a szervezetre is jó hatással van, még úgy is, hogy nagy eséllyel szmogos területen tesszük. Válts biciklire, és nemcsak a környezetednek, hanem a testednek is jót teszel vele!

Azt már egy ideje hajtogatjuk neked, hogy a tömegközlekedést elhagyva a legjobban akkor jársz, ha biciklire váltasz az ingázáshoz, hiszen így semennyi szén-dioxidot nem bocsájtasz ki, és jót teszel vele a környezetednek. A Glasgow-i Egyetem kutatásából most az is kiderült, hogy a saját tested is meghálálja, ha nem a metrón vagy a buszon pöfögsz, vagy ne adj Isten, az autódban idegeskedsz a város legnagyobb dugója közepén – ha aktívan jársz munkába vagy iskolába, akkor a szív- és érrendszeri betegségekre is kevésbé leszel hajlamos.

A kutatáshoz 250 ezer brit ingázót vizsgáltak meg öt évig, és rájöttek, hogy a bicikliző vagy sétáló emberek sokkal kevesebbszer számoltak be szív- és érrendszeri megbetegedésekről, és a rákos megbetegedések is fele olyan arányban érintették csak őket, mint az autózó vagy tömegközlekedő társaikat.

Persze egyértelmű, hogy miért ez az eredmény: az aktív életmód egészségesebb testet eredményez, a mindennapi biciklizés pedig már elég mozgás ahhoz, hogy látható legyen az eredmény hosszabb távon is. Most már csak a kormányok dolga az, hogy olyan infrastruktúrát alaktíson ki a városokba, ami lehetővé teszi, hogy biztonságos és egyszerű módon juthasson el mindenki a munkahelyére, még az is, aki nem metróra, hanem biciklire szállna.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb