Ha lecserélnénk a marhahúst babra, sokkal jobban járna a környezet

május 30th, 2017

Egy friss tanulmány szerint ha az Egyesült Államokban mindenki babot enne marhahús helyett, az ország 2020-ra elérné a vállalt károsanyag-kibocsájtás csökkentésének 50-75 százalékát. A marhatartás ugyanis az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a mezőgazdaságban.

A Loma Linda Egyetem kutatói lemodellezték, mennyi károsanyag-kibocsájtástól mentené meg az Egyesült Államokat (és így a Földet is) az, ha az amerikaiak feladnák a marhahús fogyasztását, és átállnának helyette valamiféle zöldség, például babok termesztésére. Az eredmények szerint az ország által vállalt károsanyag-kibocsájtás csökkenésének akár háromnegyedét is el lehetne érni így – csupán azzal, ha nem kellene a marhákat tartani, feldolgozni és a belőlük készült termékeket szállítani.

A marhatartás rendkívül környezetszennyező tevékenység, a mezőgazdaságnak talán nincs is még egy ennyi negatív környezeti hatással rendelkező ágazata. Az hagyján, hogy a marhák rengeteg metánt „szellentenek” és „böfögnek” a levegőbe, a potenciális termőföldek nagy részét is elfoglalják – az egyetem kutatói szerint a jelenleg felhasznált termőföldek 42 százaléka felszabadulna, ha megszűnne a marhatartás.

A kutatók szerint az lehet a megoldás, ha olyan termékeket hozunk létre, amelyeknek íze hasonlít a marhahúséhoz, de mégis növényi alapúak – ezzel nagyot lehetne lendíteni az USA károsanyag-kibocsájtásának csökkenésén.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb