Ha Kínában fáznak, ez az európai energiaárakat is megemelheti

december 27th, 2017

Hét éve nem jósoltak olyan hideget Európában, mint az idei tél elején a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett meterológusok. Annak, hogy a téma nem a délutáni tea mellett beszélgető nyugdíjasoknál merül fel, hanem egy gazdasági hírügynökségnél, kőkemény gazdasági oka van: a pénz.

Az időjárás viszontagságai kihatnak ugyanis az egész világ energiaárainak mozgására. Bár Európa készletei megfelelőek, és a Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint az elektromos ellátással várhatóan nem lesz probléma, valamint a gázkészletek is nagyobbak a szokásosnál, figyelembe kell venni a kontinensen kívüli helyzetet is. Kínában arra számítanak, hogy nem lesz elegendő a meglévő gázkészlet, ez pedig az európai szabadpiaci gázárakat is megemelheti.

„Sokan talán nem is gondolnák, de az energiatermékek mögött valójában tőzsdei ügyletek állnak, ezért megfelelő időzítéssel és hosszabb távú tervezéssel komoly összegeket lehet megtakarítani” – mondta Szépfy Márton, a MET Magyarország kereskedelmi igazgatója.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacán az ázsiai hideg már éreztette is hatását, és az árak 2014 óta a legmagasabb szinten mozogtak december elején. Az energiaárak alacsonyan tartását segíti viszont, hogy a hideg erős széllel érkezik – vagyis nőhet a szélenergia-termelés.

A világ legnagyobb LNG-fogyasztó régiója ma Kelet-Ázsia (Dél-Korea, Japán, Kína és Tajvan). A legkedvezőbb árat kereső LNG-exportőrök az európai piacot gyakran csak az utolsó megoldásnak tekintik, mivel általában alacsonyabb áron veszik át a cseppfolyósított földgázt, mint az ázsiai, a dél-amerikai vagy az Öböl-térségbeli országok.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb