Globális tilalmat akar az EP a kozmetikai célú állatkísérletekre

május 7th, 2018

Az EU-nak a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmát kellene kezdeményeznie egy csütörtöki állásfoglalás szerint.

Az Európai Unióban 2013 óta nem lehet ilyen állatkísérleteket végezni. A tilalom a jelek szerint egyáltalán nem veszélyezteti a kozmetikai ipar fejlődését, amely Európa-szerte 2 millió embert foglalkoztat – olvasható a szövegben. A világ országainak körülbelül 80%-a ugyanakkor még mindig engedélyezi a kozmetikai állatkísérleteket, és az ilyen termékek forgalmazását. Ráadásul az uniós rendszer sem tökéletes: előfordul, hogy egy európai kozmetikai terméket előzetesen az EU-n kívül állatokon tesztelnek és utána az eredményt az EU-n belül már jóval humánusabb módszerekkel ellenőrzik.

További probléma, hogy a kozmetikai termékek összetevőinek többségét számos más termékben – például gyógyszerekben, tisztítószerekben és egyéb vegyi anyagokban, valamint élelmiszerekben – is felhasználják és ezeket az összetevőket tesztelhették állatokon. Emellett nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok azokról a kozmetikumokról, amelyeket olyan harmadik országokból importáltak az Unióba, ahol állatokon tesztelik a termékeket.

A fentiek miatt a képviselők azt javasolják, hogy az EU minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy az importált termékek esetében nem végeztek állatkísérleteket egy harmadik országban.

Az EP felszólítja az uniós vezetőket, hogy lépjenek fel minden lehetséges fórumon egy globális tilalmat támogató koalíció kiépítésére, amely az ENSZ keretein belül születne meg. A tilalomnak 2023-tól kellene életbe lépnie és nem gyengítheti folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások, sem pedig a Kereskedelmi Világszervezet szabályait.

Az állásfoglalást 620/14/18 arányban fogadták el.

Az Eurobarométer 2016 márciusában készült felmérése szerint az uniós polgárok 89%-a egyetért abban, hogy az Uniónak többet kellene tennie azért, hogy nemzetközi szinten jobban tudatosuljon az állatok jólétének fontossága. Az uniós polgárok 90%-a egyetért abban, hogy fontos a szigorú, világszinten elfogadott állatjóléti szabványok kialakítása.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb