Gázzal fűtesz? Erre érdemes figyelni, ha spórolni akarsz

június 1st, 2017

A nyár elején még keveseket érdekel az ország gázellátása, ám ezekben a hetekben már javában zajlanak azok a szállítások és kereskedői–megrendelői tárgyalások, amelyek a következő téli időszakra a fűtési, illetve az egész évre az ipari gázellátást biztosítják.

A magyar gázipar és gáztársaságok a naptári évtől eltérő üzleti menetrend szerint működnek: a “gázév”, vagyis a gázipari üzleti év októbertől októberig tart, a korábbi júliustól júliusig tartó időszak helyett. Az októberi indulás – amellett, hogy praktikus, hiszen ekkor kezdődik a fűtési szezon, és a tárolókat is október végéig töltik fel – az uniós energiapiaci harmonizáció következménye.

Központi szerepben Európában

Az EU 28 tagállamából Magyarország rendelkezik a hatodik legnagyobb tárolói kapacitásokkal – még olyan hagyományos kitermelő országok, mint például Nagy-Britannia is kisebb kapacitásokkal bírnak. A magyarországi földgázfogyasztás a korábbi szint felére csökkent, és most nagyjából a tárolói kapacitás felét használják ki.

A földgáz az uniós energiapiacokon a második legfontosabb energiahordozó a villamos energia mögött. A földgáz hatalmas előnye, hogy könnyen szállítható és tárolható – ami az árampiacon jelenleg és középtávon még nem lesz megoldható -, ezért a földgáz várhatóan hosszú ideig meghatározó lesz az energiamixben. A hazai gáztároló-kapacitás 6,3 milliárd köbméter elhelyezését teszi lehetővé hat felhagyott gázmezőn: Algyő, Zsana, Kardoskút, Szőreg, Hajdúszoboszló és a Zala megyei Pusztaederics. Ebből 1,2 milliárd köbméter biztonsági készlet, így kereskedelmi célokra nem használható.

A gáztároló-kapacitás persze önmagában semmire sem elég, a gázt – jellemezően importból – elő is kell teremteni, hiszen a magyarországi fogyasztást egyre kisebb arányban biztosítja a hazai termelés. Az import öt ponton léphet be az országba: Ukrajna, Ausztria, Szlovákia, Románia és Horvátország felől. Ebből az első kettő az igazán fontos: Ukrajna felől érkezik az orosz földgázimport, míg Ausztria felől a nyugat-európai vezetékrendszerekhez kapcsolódik az ország. A szlovák vezeték az észak-déli gázfolyosó része, ám két évvel ezelőtti elkészülte óta érdemi forgalmat még nem bonyolított.

A magyar gázvezeték-rendszer biztosítja Szerbia gázellátását is, így Szerbia felé Kiskundorozsmán kifele áramlik a gáz a magyar rendszerből, pontosabban egyszerűen “átfolyik” az orosz import ezen hányada. A rendelkezésre álló tárolói kapacitásaink és a még mindig bővülő, országokat összekötő gázvezeték-rendszer felértékeli Magyarország helyzetét, miután egyfajta regionális gázelosztói központtá teszi az országot, ami javítja az itt működő cégek lehetőségeit – magyarázta Matisfalvi András, a MET Magyarország kiemelt fogyasztókért felelős értékesítési vezetője.

Nem mindegy, honnan jön a gáz

Bár a magyar piac regionális szerepe meghatározó; sokat számít, hogy milyen áron kerül a vezetékekbe és végső soron a lakossági és ipari fogyasztókhoz a földgáz. A lakossági (egyetemes) szolgáltatásban az árakat a kormány határozza meg, itt nincs piaci verseny, A lakossági kisfogyasztók számára is nyitott a lehetőség, hogy a versenypiacról vásároljanak, ám ezzel a lehetőséggel nagyon kis mértékben élnek. A nagyobb ipari vállalatok vagy akár a kisebb vállalkozások, kkv-k esetében viszont húsba vágó kérdés, hogy mikor és milyen áron sikerül megszerezni a cég működtetéséhez szükséges energiát, alapanyagot. A MET Magyarország kereskedőinek tapasztalatai szerint nem mindegy, hogy milyen forrásból érkezik a gáz.

A gázárat alapvetően a gázmolekula pillanatnyi ára határozza meg, amit az erős verseny több irányból is befolyásolhat. Az ár elsősorban a pillanatnyi kereslet-kínálat alakulásán múlik, amelyre rövid távon főként az időjárás van hatással. Ha esik a hőmérséklet, akkor növekszik a földgáz iránti kereslet, és az árak emelkedni kezdenek. A kínálati oldal is változhat: ha például karbantartás miatt kiesik a termelés egy bizonyos része, nőnek az árak. Alakíthatja a földgáz árát a piacon lévő LNG (cseppfolyós földgáz) mennyisége, a nagy gáztárolók készletállománya, a nyersolaj hordónkénti ára vagy a dollár-euró árfolyam is.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb