Gázzal fűtesz? Akkor ezt olvasd el!

december 3rd, 2017

Minden télen felmerül, van-e elegendő földgáz a hazai tárolókban, biztosítva lesz-e az ellátás a kritikus helyzetekben. Sok a félreértés ennek kapcsán: erős leegyszerűsítés egyfajta „éléskamraként” tekinteni a gáztárolókra, mintha ezeken múlna, hogy lesz-e elegendő gázforrás. A MET Magyarország szakértője szerint más országokkal szemben „kényelmes” helyzetben vagyunk a rendelkezésre álló tárolói készletekkel, amelyek az ipari fogyasztók rugalmas kiszolgálásához is fontosak.

Még mindig élénken él sokakban a 2009-es gázstop emléke, amikor az Ukrajna és Oroszország között kiéleződő politikai konfliktus miatt az orosz fél január elején “elzárta” a gázcsapokat. E lépés valójában nem a gázszállítmányok leállítását jelentette: az oroszok a nyugat felé irányuló transzferből “lecsípték” az ukránok részarányát, amelyet ők ennek ellenére kicsapoltak a vezetékekből, ezért rövid ideig nem jutott elegendő földgáz a többi európai országba.

A földgázerőművek reneszánsza jön – átalakulóban a magyar energiapiac

A helyzet azóta nagyot változott. A teljes magyar (lakossági és ipari) gázfogyasztás visszaesett az elmúlt évtizedben, a 2005-ös 14,8 milliárd köbméteres felhasználás 2015-re 8 milliárd köbméterre mérséklődött – magyarázta Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazás és pozíció menedzsment igazgatója.

Ez egyfelől az évek során jelentősen lecsökkent erőművi felhasználás miatt van, másfelől az enyhébb átlagos időjárás hatása is sokat számított. Az energiahatékonysági fejlesztések és az alternatív fűtési eljárásokra átállás is a csökkenő gázfelhasználás tendenciáját erősítették. Igaz, 2016-ban a fogyasztás “felszökött” 8,6 milliárd köbméterre, egyebek közt a szokásosnál hidegebb tél miatt.

Nincs függő helyzet, máshová is tudunk nyúlni

Magyarország 6,4 milliárd köbméternyi gáztároló-kapacitása a hatodik legnagyobb Európában – mostanra kétszer annyi, mint amekkora a tárolói szükséglet lenne. Éppen ezért korábban félrevezető lehetett, hogy miközben arról szóltak a hírek, hogy Európa-szerte 80 százalékon áll a tárolók töltöttsége, Magyarországon “csak” 40-50 százalékon.

Csak részben határozza meg az ellátásbiztonságot, hogy mennyi gáz van a tárolókban, mivel ezek csupán az ország egyik gázforrását adják. Az import is fontos: a kiterjedt csővezeték-rendszerek által Ukrajna mellett Ausztriából és Romániából léphet be a földgáz, 2011 óta pedig már Horvátország, továbbá 2015-től Szlovákia irányából is képesek vagyunk nyersanyagot fogadni – köszönhetően annak, hogy új vezetékek épültek ki. Emellett nem érdemes megfeledkezni a hazai kitermelésről sem, amely körülbelül 2 milliárd köbméternyit tesz ki éves szinten – tette hozzá Smaraglay.

Mi történne, ha a legfontosabb forrásnak számító, Ukrajna irányából belépő orosz tranzit ismét megakadna? Ez minden bizonnyal “megizzasztaná” az energetikai szakembereket, ugyanakkor a prompt piacon akár azonnal is elérhető lenne az alternatív gázforrás.

Ez akkor igaz persze, ha például Németország felől megindulna egy nagyobb mennyiségű gázáramlás Ausztria felé (és ha a magyar-osztrák gázvezetéken is elegendő földgáz tudna átjutni). Így az osztrák gáztőzsdén rögtön másnapra lehetne nyersanyagot venni; az LNG-szállítmányok pedig, bár erre a problémára megoldást nem nyújtanak, Európa gázfüggőségére egyfajta választ adhatnak.

Egy lehetséges gázstop esélye ugyanakkor sokkal kisebb, mint korábban, mivel Ukrajna 2015 óta arra törekszik, hogy végleg mellőzze a közvetlen gázbeszerzést Oroszországtól. Eközben az oroszoknak kulcsfontosságú bevételi forrás az európai gázeladás.

A teljes cikket a napi.hu-n olvashatod el!

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb