Fúrások miatt sokszorozódnak meg a földrengések Texasban

december 5th, 2017

Környezetszennyező szennyvízfecskendezés miatt növekszik drámaian a texasi földrengések száma, derült ki egy friss független kutatásból.

2008-ban Texas és Oklahoma államok földrengési rátája elképesztő módon emelkedni kezdett: utóbbi esetében az évi egy-két földrengés helyett összesen majdnem 800 sújtotta a területet a vizsgált időtartamban, de Texasban is meghatszorozódott a korábbi mennyiség. A helyi vezetők szerint ez természetes jelenség, egy friss kutatás szerint azonban sokkal inkább a talajba fecskendezett szennyvíz az oka.

A texasi Déli Metodista Egyetem kutatói megvizsgálták azokat a törésvonalakat, amelyek a texasi hatóságok szerint a földrengéseket okozták, és megállapították, hogy természetes állapotukban ezek nagyjából 300 millió éve nem voltak aktívak, és nem is valószínű, hogy most aktívvá váltak volna mindenféle külső behatás nélkül. Geológiai szempontból ezeket már passzív törésekként kezelik.

A kutatók szerint a földrengések nem természetes geológiai aktivitás következtében jöttek létre, hanem a talajba fecskendezett, nagy mennyiségű szennyvíz miatt, ez pedig az olaj- és gázkitermeléshez köthető az államban. A Stanford Egyetem kutatói egyetértenek a Scientific Advances tudományos folyóiratban megjelent tanulmánnyal, Mark Zoback, az egyetem szeizmológusa viszont azt is kijelentette, hogy a földrengések során felszabaduló energia már alapvetően ott van a földkéregben, a szennyvízinjekciók csak kiváltják a folyamat elindítását.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb