Függőleges erdő épül Kínában

március 28th, 2017

Rengeteg szén-dioxidot fog megkötni, és még annál is több oxigént termel majd meg a most épülő nankingi függőleges erdő. Az ilyen jellegű építményeknek egyre nagyobb sikere van szerte a világon – a tervező Stefano Boerinek ez a harmadik ilyen építménye.

Működhet a függőleges erdő?

Eleinte rengetegen szkeptikusak voltak Stefano Boeri tervei miatt – a férfi magas modern házakat képzelt el függőleges erdőkkel, amelyek segítik majd a nagyvárosok levegőjének tisztulását, és nem veszik el a területet a betondzsungel növekedésétől. Kiderült, hogy az épületek nagyon is megvalósíthatók (Milánóban például már bontogatja a leveleit egy ilyen alkotás), így Boeri is már a harmadik épületére készül a kínai Nankingben.

A tervek szerint az épületen 1100 fa él majd, és még arra is figyelnek, hogy 23 helyi fajból válogassanak, és ne hozzanak nem őshonos növényeket. Az építész szerint évi 25 tonna szén-dioxidot fognak megkötni a fák, közben pedig naponta 60 kilogramm oxigént termelnek majd.

Többet árt, mint használ?

Boeri két épületet tervezett a kínai városba: az egyikben irodák, egy környezetbarát építészeti iroda, egy múzeum és egy magán szórakozóhely kap majd helyet, a másikban pedig hotel működik majd, a tetején egy medencével. Valószínűleg minden a legnagyobb luxuskörülményekhez igazítva épül majd meg, hogy ne csak zöld, de mutatós is legyen az alkotás.

Sokan azért kritizálták Boeri műveit, mert a magas házak építőanyagának létrehozásához sokkal több szén-dioxid kell, mint amennyit azok rövid távon meg tudnak kötni a levegőből, így mégsem olyan zöld az egész vállalkozás, mint amilyennek elsőre tűnik. Mégis, a terjeszkedő kertvárosi területek sokkal inkább környezetszennyezők, mint az ekkora irodaházak, mivel a termőföldektől is elveszik a területet – legalább is Boeri ezzel indokolja, miért jobb választás egy ilyen épületbe költözni, ha természethez közel szeretnénk lenni, mint vidékre.

Kép: Stefano Boeri

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb