Franciaország megreformálja a tetőket

április 25th, 2017

Franciaországban elfogadtak egy határozatot, miszerint a kereskedelmi zónákban újonnan épülő épületek tetejét legalább részben növényekkel vagy napelemekkel kell betakarni – nem épülhet többé olyan ház az övezetekben, amelynek egyik vagy másik nem található meg a tetején.

Úgy tűnik, Franciaország tényleg komolyan veszi a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. Az ország rohamtempóban hozza azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a bolygó gyógyulását – vagy legalább is lelassítják a pusztulását. A kormányzati területeken szigorúan betiltották a műanyag evőeszközök használatát, Párizsban pedig egy hónapban egyszer tilos a belvárosban autózni, 2016 júliusától az 1997 előtt gyártott autókat már nem engedik az utakra hétköznaponként, csupán hétvégente. 2020-ra több olyan út lesz, ahová csak elektromos autók mehetnek be, és a francia főváros is tervezi a bicikliutak bővítését.

Most itt egy újabb szuper intézkedés, ami segíthet a környezetvédelemben: a kereskedelmi zónákban mostantól tilos olyan új épületet felhúzni, aminek a tetejét legalább részben nem növényzet vagy napelemek foglalják el. Utóbbiról egyértelmű, hogy miért hatásos – de mi a helyzet a növényekkel?

Ha egy épület tetejét növényekkel borítják, az számos környezetbarát előnnyel jár: egyrészt kevesebb energia kell a felfűtéséhez, mert a növényzet elősegíti a hő bennmaradását. A növénytakaró elnyeli az esővizet, amit fel is használ, így nem vész kárba ez sem. Ráadásul tökéletes élő- és fészkelőhelyet biztosít a városi madaraknak.

A zöld tetők egyébként nagyon népszerűek Németországban, Ausztriában, és a kanadai Torontóban is – utóbbi már 2009-ben elfogadott hasonló határozatot, mára minden kormányzati épület tetején növényzetet telepítettek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb