A franciák befejezik az olaj- és földgázkitermelést

szeptember 11th, 2017

2040-re Franciaország mind a szárazföldön, mind a tengeri területein be akarja fejezni a kőolaj- és földgázkitermelést – mindez egyensúlyban van azzal, hogy ugyanekkorra tervezik az összes dízel- és benzinmeghajtású autó eladását beszüntetni.

Egyelőre csak jogszabálytervezetről van szó, de ha elfogadják (a franciák arra számítanak, hogy ez még idén bekövetkezik), Franciaország lesz az első, aki ilyen nagy lépést tesz a környezetvédelem útján. A pontos fogalmazás úgy szól, hogy francia földön nem lesz tovább kőolaj- és földgázkitermelés, mindezt 2040-re szeretnék elérni, egyszerre a dízel- és benzinmeghajtású autók árusításának beszüntetésével.

Persze ez nagyon jól hangzik, és biztosan segíteni is fog a környezeten, csakhogy francia földön mindössze Franciaország kőolaj- és földgázfogyasztásának 1 százalékát termelik ki. Minden más importból érkezik, amit az ország továbbra is folytatni fog, ezért nem lesz annyira drasztikus a változás, mint amilyennek tűnhet. Ennek ellenére még így is 63 lelőhely bezárását és napi 15 ezer hordó kitermelését jelenti, ami azért nem kis lépés, ha nem is olyan nagy, mint amilyennek hangzik – írja a Treehugger.

Ráadásul az ország azt is célul tűzte ki, hogy 2022-re szénmentes lesz az energiatermelése, és visszaszorítja a nukleáris energia kitermelését, sőt, 2050-re szénmentessé szeretne válni az egész náció.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb