Forróságtűrő teheneket próbálnak kitenyészteni genetikusok

július 17th, 2017

A globális felmelegedés tényleg minden területen felborítja a Föld eddig ismert ökológiai egyensúlyát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy genetikusok olyan tehénfajtát próbálnak kitenyészteni, ami jobban bírja a forróságot. Egyébként részben a tehenek maguk is felelősek a felmelegedésért, mert szellentésükkel rengeteg metánt juttatnak a légkörbe.

Az utóbbi időben a marhatenyésztők egyre többet panaszkodnak, hogy a magas hőmérséklet miatt kiváltott stressz rossz hatással van a marhák egészségére. Márpedig Amerikában híresen sok marhahúst esznek, így a hústermelés csökkenése biztosan meredek áremelkedést okozna. Ezért a Floridai Egyetem nemrég 733 ezer dolláros támogatást nyert el az amerikai kormánytól, hogy kitenyésszenek egy melegtűrő szarvasmarhafajtát. A kutatócsapat olyan prémium húsú állat kifejlesztésébe vágott bele, amelyet az egyre melegedő időjárási körülmények között is hatékonyan lehet majd tenyészteni.

A kutatóknak első lépésben azokat a marhákat kell megvizsgálnia, amelyek már most is jól tűrik a meleget. Mivel ezek az állatok jobban képesek szabályozni testhőmérsékletüket, rendelkezniük kell egy olyan génnel, ami ezért felelős. Amennyiben sikerül megtalálni ezt a gént, már lehetséges lesz továbbörökíteni és kitenyészteni egy olyan populációt, amely hőtűrő képessége fejlettebb a többi marhánál. Érdekes módon a kutatás csupán felgyorsít egy olyan folyamatot, ami előbb vagy utóbb valószínűleg a természetben is le fog játszódni.

A teljes cikket a Különóra weboldalán olvashatod el!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb