Forradalmi szabadalom: csökkenthetők a csővezetékes szállítás költségei?

január 22nd, 2018

Egy osztrák kutatócsoport két szabadalmat is bejegyzett, amellyel csökkenthető a csővezetékes szállítás közben fellépő turbulencia. Ez azért jelentős, mert nagy energiaveszteséget okoznak a turbulens mozgások, amellyekről sokáig azt hitték, hogy nem lehet kiküszöbölni.

A DailyScience nemrég publikált írása szerint az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben (Institute of Science and Technology Austria – IST Austria) Björn Hof és kutatócsoportja régóta dolgozik a probléma megoldásán.Kísérleteikben a turbulens mozgásokat laminárissá alakították.

Eddig azt feltételezték, hogy ha a folyadék áramlása turbulens, akkor a turbulencia továbbra is fennmarad. A kutatások most bebizonyították, hogy ez nem így van. Kísérleteikben sikerült megszüntetni a turbulenciát úgy, hogy az áramlás lamináris állapotba fordult, és megfigyelték, hogy az áramlás ezután lamináris maradt. A turbulencia kiküszöbölése a csövön keresztül történő szivattyúzásához szükséges energia 95 százalékát is megtakaríthatja.

A szivattyúzásához, a csőben áramló anyag mozgatásához felhasznált energia mennyisége a globális villamosenergia-fogyasztás mintegy 10 százaléka – írja a kutatócsoport a Nature Physics-ben, ahol eredeti tanulmányukat először tették közzé.

„Ha az újítás működik, ez az energetikai iparág sok területét kedvezően érintheti. Globálisan hatalmas összeg megtakarítását tenné lehetővé ez a megoldás, nem véletlen, hogy több kutatóintézet is foglalkozik vele. Kíváncsiak figyeljük, hogy a számítógépes szimulációs kísérletek után milyen eredményeket mutat a valódi nagynyomású vezetékek tesztje” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb