A folyók és az óceán találkozásából születhet energia

június 6th, 2017

Újfajta vízenergiát fölözhetnek le a szakértők: kutatók szerint a folyók és az óceánok találkozásánál is építhetők olyan erőművek, amelyek képesek megfelelő mennyiségű energiát generálni ahhoz, hogy megérjék a befektetést.

Ha vízenergiáról beszélünk, általában az árapály-energia, a hullámok energiája vagy a folyók sodrásának energiája ugrik be, pedig van még új a nap alatt. Kutatók most egy újfajta módszert hoznának a piacra, amely a folyók és az óceánok találkozásánál keletkező energiát fölözné le.

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan technológiát, ami a sósvíz és az édesvíz találkozásánál keletkező energiát gyűjtené be – azaz azokon a területeken működne, ahol a folyók a tengerbe ömlenek. Az egész módszer a két vízféle sókoncentrációjának különbségére koncentrál.

Christopher Gorski, az egyetem professzorasszisztense szerint ha minden olyan területen installálnánk a technológiát, ahol lehetséges, akár a Föld energiaszükségletének 40 százalékát is fedezhetnénk vele. Ez óriási mennyiség, főleg akkor, ha belegondolunk, hogy ezt a módszert még egyáltalán nem aknáztuk ki, és nincsenek olyan erőművek, amelyek erre a technológiára épülnek.

Bár a sós- és édesvíz keveredésének energiájával már korábban is kísérleteztek kutatók, a módszerek mind hagytak kívánnivalót maguk után. Mind a nyomásgyengítő ozmózis (pressure retarded osmosis, PRO), mind a fordított elektrodialízis (reverse electrodialysis, RED), mind a kapacitív keverés (capacitive mixing, CapMix) jó megoldásnak bizonyulhatna, de önmagában még kevés. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói most a RED és a CapMix módszereket ötvözték egy teljesen új, hibrid technológiába.

Persze a módszert még mindig tesztelni és tökéletesítgetni kell, de az már most látszik, hogy sokkal több energiát lehet vele lefölözni, mint a korábbi technológiákkal.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb