Felszíni bányákból lehet óriási napelempark Kentuckyban

április 28th, 2017

Az Egyesült Államok Kentucky nevű államában rengeteg felszíni bánya található, többjüket már egyáltalán nem is használják, és csak üresen tátonganak. Egyre nagyobb a vita azzal kapcsolatban, hogy ezeket mire lehetne felhasználni – most, úgy tűnik, a napelempark is szóba jöhet, ami, ha megépül, az állam legnagyobbja lehet.

Pike County-ban van egy hatalmas felszíni bánya, amit már jó ideje bezártak, és nem tudnak mit kezdeni a területtel. A helyszínen külfejtéses bányászat folyt, ami minden, csak nem környezetbarát, még a többi bányaféléhez képest is.

A külfejtés (külszíni fejtés) a szilárd ásványi nyersanyagok kitermelésének az a módja, amelyhez a hasznosítani kívánt ásványi nyersanyag feletti, úgynevezett fedőkőzetet teljesen eltávolítják. Külfejtésnek hívják magát az ilyen módszerrel termelő bányát is, illetve annak bányaudvarát (a karriert) is.

A külszíni fejtés jelentősen és hosszú távon átalakítja a természeti környezetet, ezért csak környezeti hatástanulmány alapján engedélyezik, a bányavállalatot pedig kötelezik a leművelt területek valamilyen, előre meghatározott állapotba hozására.

Most új életet lehelhetnek Pike County külfejtéses bányájába, egy hatalmas napelemparkot terveznek ugyanis ide építeni, ami, ha megépül, az állam legnagyobbja lehet. Kentuckyban jelenleg 10 megawattos a legnagyobb napelempark, ezt 50-100 megawattosra becsülik. Egyelőre sajnos csak tervben áll a dolog, de elég nagy esély van rá, hogy megépüljön, mivel a bánya kihasználatlan, az állam pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektet a zöld energia kihasználására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb