Fél kilométer magas lesz a világ legnagyobb szélerőműve

július 3rd, 2017

Az elmúlt kilenc évben az Egyesült Államokban háromszorosára nőtt a megújuló forrásokból származó energia mennyisége, amiért döntő részben a nap- és szélerőművek felelnek. Ez azonban még mindig csak a kezdet, és sokan dolgoznak azon, hogy még nagyobb legyen a megújuló energiák aránya, és még olcsóbbá váljanak az alternatív források.

Ami a szélenergiát illeti, az egyik legjobb módszer az árak csökkentésére a nagyobb turbinák építése. Ezért a Virginiai Egyetem vezetésével jelenleg hat intézmény munkatársai dolgoznak közösen minden idők legnagyobb szélkerekének létrehozásán. A végeredmény a tervek szerint 500 méter magas lesz, 57 méterrel nagyobb, mint az Empire State Building.

Az új szélturbinák már jelenleg is jóval nagyobbak, mint a 15–20 évvel ezelőtt készült példányok. Napjainkban egy tipikus szélkerék 70 méter magas, 50 méter hosszú lapátokkal rendelkezik, és 1–5 megawattot termel, ami 1100 háztartás energiaellátását fedezi. A turbinák magasságának növelése azért éri meg, mert nagyobb magasságban erősebb szelek fújnak. Nagyobb lapátokkal pedig jobb hatásfokkal lehet befogni a szelet.

A tervezett gigaturbina 50 megawattos lesz, 200 méteres lapátokkal, ami sokkal méretesebb, mint bármilyen létező szélkerék. A hatalmas struktúra létrehozásához azonban nem egyszerűen felnagyítják a létező szerkezeteket, hanem a szakértők egyúttal forradalmasítani is akarják a turbinákat. A kész rendszeren ezért például a megszokott három helyett csak két lapát lesz, ami csökkenti a szerkezet súlyát és előállítási költségeit. A lapátszám csökkentésével elviekben a hatásfok is csökkenne, de a tervezők elmondása szerint az építmény újfajta aerodinamikai kialakítása kárpótol majd a veszteségekért.

A hatalmas turbinát, és később további társait, a tengerben, legalább 80 kilométerre a partoktól tervezik felállítani, ahol a szelek különösen erősek, és a forgó szerkezetek nem zavarják a lakosságot. Ennek a helyszínnek ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy gyakran erős viharok száguldanak át rajta. A turbinát tehát olyanra kell tervezni, hogy a hurrikánoknak is ellenálljon.

A turbinákról további infókat a Különóra oldalán olvashatsz!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb