Ezt a napelemet akár ki is moshatod

szeptember 28th, 2017

Japán kutatók kifejlesztettek egy olyan napelemet, ami viselhető, mosható, össze-vissza nyűhető, mégis megőrzi a hatékonyságát. Ez a kütyü akár a viselhető technológia előfutára is lehet.

A Tokiói Egyetem és a japán RIKEN vállalat közösen fejlesztette ki az új, különleges napelemet, amit akár ruhára „vasalva” is lehet hordani. A technológia összenyomható, széthúzható, és a mosást is nagyon jól bírja – ez például egy olyan újítás, amit napelemek tekintetében még soha nem láttunk.

A napelem megnyithatja a viselhető technológia előtt a kaput, mivel ez az első tényleg hatékony és strapabíró viselhető napelem, ami valaha készült. A korábbi kütyükkel az volt a baj, hogy nem voltak eléggé bebiztosítva például a víz elől, így egy kisebb eső is könnyedén kárt tett bennük. A RIKEN napelemei azonban bírják a strapát, egy hosszú nap után pedig simán bevághatjuk őket a mosáshoz, nem lesz semmi bajuk.

A strapabírást egyébként a PNTz4T, korábban kifejlesztett anyagnak köszönheti az eszköz, valamint annak, hogy mindkét oldalára víztaszító réteget húztak fel a kutatók.

Mivel a hordható technológia egyre inkább utat tör magának, nagy jövő van abban is, hogy ezeket a kütyüket valamilyen zöld módszerrel ellássuk energiával – erre adhat megoldást a RIKEN napelemtechnológiája.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb