Ezt a 4 élelmiszert cseréljük le a konyhánkban, ha környezettudatosak akarunk lenni

március 22nd, 2018

A mezőgazdaság és az állattartás nem éppen fenntartható módon zajlik manapság. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, mely élelmiszerekkel segítünk a környezeten, és melyekkel rontunk a helyzetén. Ez a 4 alapanyag olyan, amelyet nagyon könnyen lecserélhetünk a bolygónk érdekében.

Spárga helyett brokkoli

A brokkoli tele van vitaminokkal, és nagyon fontos, mert zöld színű zöldség, tehát nagyon egészséges. Ráadásul sokkal kevesebb a vízigénye, mint a spárgának, egy kiló brokkoli kitermeléséhez nagyjából 260 liter vízre van szükség. Hasonlóan jó választás a karfiol és a kelbimbó is. A spárga esetében azonban ugyanennyi zöldség termeléséhez már majdnem kétezer liternyi vízre van szükség.

Rizs helyett köles

A köles most aranykorát éli, nagyon felkapták a nyugati országokban is, pedig sok országban alapélelmiszernek számít. Sokkal jobb választás, mint a rizs, utóbbi ugyanis rendkívül vízigényes növény, míg a kölestermesztéshez alig van szükség vízre.

Mandula helyett mogyoró

Az összes magféle nagyon vízigényes, de közülük is talán a mogyoró a legrosszabb választás. Ha már mindenképpen magvakat szeretnénk fogyasztani, maradjunk a mogyorónál, vagy esetleg együnk diót, hiszen a nagy diófák évről évre adják a termést itthon is.

Helyi bogyók az acai és a goji helyett

Az egzotikus szuperkaják jól hangzanak, és nagyon egészségesek is – a szállítás miatt azonban óriási szénlábnyommal rendelkeznek. Hiába megfelelő bármilyen élelmiszer, ha ennyi szállítással jár, már nem lehet környezettudatos. A helyi bogyós gyümölcsök ugyanolyan jó megoldások, mint az egzotikus változatok, csak nem kell annyit szállítani őket, és akár még a helyi termelőket is támogathatjuk velük.

Hasonló Cikkek

1 Comment

  • Attila

    Már st, 2018 10:00 DU. Reply

    Három az okés, teljesen érthető és logikus… de van itt egy bekezdés ami valahogy nem áll össze. A “Mandula helyett mogyoró”. Nem, nem az összes “magféle” vízigényes. A mandula kifejezetten szívós, szinte bárhol, sziklák száraz repedéseiben is megél és terem. Ahol más fáim semmire sem mennek, ott a mandula szépen fejlődik. Szerintem helyesebb lenne a “mogyoró helyett mandula” cím. Gondolom a második mondatban sem az első mondatban kiátkozott mogyoró akart szerepelni. 🙂

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb