Ezeket a vegyszereket ne használd a lakásban!

március 27th, 2017

Korábban már adtunk tippeket, hogyan vágj bele a tavaszi nagytakarításba, ha szeretnéd minél kevesebb környezetszennyezéssel megúszni a dolgot. Most mutatunk néhány olyan vegyszert, amit tényleg kerülj el, ha magadnak és a környezetednek sem szeretnél rosszat – figyeld meg, a tisztítószereidben van-e belőlük!

Mielőtt tisztítószert vásárolsz, böngészd át, mit tartalmaz – ha ezeket az anyagokat látod, inkább meg se vedd a szert, mert csak rosszat teszel magadnak és a környezetednek is vele.

Nátrium-lauril-szulfát

A nátrium-lauril-szulfát egy habképzőszer, ami korántsem tesz jót sem a bőrödnek, sem a környezetednek. Rengeteg dologban használják, legtöbbször általában a mosogatószerekben, így ha mosogatás után gyakran száraz és érzékeny a kezed, elég nagy a valószínűsége annak, hogy ilyen anyag van a tisztítószerben. Gyorsan cseréld le!

Illataroma

Persze, mindenki szereti, ha jó illat van a lakásban – a konyhai tisztítószerek, sőt, még a tusfürdők nagy részébe is olyan illatósítószereket tesznek, amelyek nem túl rózsás következményekkel vannak az egészségedre nézve. Asztmát, tüdőbajt, sőt, egyes esetekben még rákot is okozhatnak, így érdemes inkább illatósítószer nélküli termékeket választani.

Formadelhid

A formadelhid hivatalosan is rákkeltő anyagként van bejegyezve, az orrodat és a torkodat megtámadó daganatokat okozhat. Ezért kerüld el, amikor csak tudod – annak ellenére, hogy rengeteg mindenben megtalálható.

Triklozán

A triklozán az egyik leggyakoribb alapanyaga a kézfertőtlenítőknek – pedig valójában súlyosan károsítja a vízi élővilágot, és elég nagy a valószínűsége, hogy mindennapi használat során is eljut a csatornákba, innen pedig a nyílt vízre. Felesleges használnunk ilyen kézfertőtlenítőket, mert kutatások bebizonyították, hogy semmivel sem hatnak jobban, mint az egyszerű szappan.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb