Ezek az országok a legesélyesebbek, hogy túléljék a klímaváltozást

szeptember 6th, 2017

A Notre Dame-i Egyetem kidolgozott egy indexrendszert, amely megállapítja, mely országok élik túl legnagyobb valószínűség szerint a klímaváltozást – érdekes módon az élen az egyik legveszélyeztetettebb náció áll.

A Notre Dame Globális Adaptációs Kezdeményezés (Notre Dame Global Adaptation Initiative, ND-GAIN) rengeteg faktort vett figyelembe, amikor megalapította azt az indexrendszerét, amely kimutatja, mely országok a legesélyesebbek arra, hogy túléljék a globális felmelegedést. Többek között az is szempont volt, hogy az ország mennyire kiszolgáltatott a klímaváltozás következményeinek, valamint az is, hogy ezekre mennyire készült fel. Meglepő, de a lista első helyére egy olyan terület került, amelyet talán a világon legjobban veszélyeztet a tengerszint emelkedése alacsony fekvése következtében: Dánia.

A listán egyébként Dánián kívül is akadnak meglepetések. Itt a felsorolás az öt országról, amely a legvalószínűbb, hogy túlélné a globális felmelegedés következményeit:

  1. Dánia
  2. Új-Zéland
  3. Norvégia
  4. Szingapúr
  5. Egyesült Királyság

És itt a fekete lista is – ezek az országok állnak a legveszélyeztetettebb helyen, jobbára azért, mert nincsenek felkészülve a felmelegedés következményeire:

  1. Közép-afrikai Köztársaság
  2. Csád
  3. Eritrea
  4. Burundi
  5. Szudán

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb