Ez a világ egyetlen karbonnegatív országa

április 28th, 2018

A legtöbb ország arra törekszik, hogy karbonsemleges legyen, azaz ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint amennyit elvon. Ezt több módszerrel el lehet érni – Bhutánnak azonban nemcsak ez sikerült, hanem még az is, hogy több üvegházhatású gázt von ki a környezetből, mint amennyit kibocsájt.

Egyelőre Bhután az egyetlen karbonnegatív, vagy szénnegatív ország a világon – bár rengeteg náció igyekszik behozni a lemaradást, jelenleg mindenki csak maximum a karbonsemlegességre hajthat. És még közülük is csak a kisebb szigetországok fogják elérni belátható időn belül biztosan a határt.

Kivételt képez ez alól Bhután, az apró dél-ázsiai ország a világ első (és egyelőre egyetlen) karbonnegatív nációja. Mindössze 800 ezer lakossággal ez kicsit kevésbé kihívás, mint ha mondjuk az Egyesült Államoknak kellene karbonnegatívnak lennie, de azért mindenképpen óriási teljesítmény.

Bhutánt a környezeti sajátosságai is segítik abban, hogy ilyen jó szénlábnyoma legyen: hegyvidéken, a Himalája lábainál fekszik, energiaigénye nem nagy, viszont a hegyek közötti folyók rengeteg vízenergiát termelnek. Annyit, hogy marad belőle bőven exportra is. Emellett az ország nagy részét sűrű erdő fedi, ami sok szén-dioxidot von ki a levegőből.

De nemcsak a szerencsének köszönhető, hogy Bhután ilyen jól áll energiával – komoly pénzeket fektetnek az elektromos autóiparba, szigorú energiavédelmi törvényeik vannak, és az erdőségeket is közösségi alapon védik és ápolják. Bhután, amellett, hogy területileg is szerencsés, rengeteget tesz azért, hogy karbonnegatív lehessen. A National Geographic szerint az országban már a nemzeti identitás része lett a környezettudatosság.

Persze rengeteg országnak nincs ilyen – viszonylag – könnyű dolga, hiszen a környezeti feltételek sem mindenhol ilyen jók, és a nagyobb népességnek nagyobb energiára van szüksége. De Bhután mindenképpen szép példaként állhat előttünk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb