Évszázados fákat vághatott ki a Chanel egy divatbemutató kedvéért

március 19th, 2018

A 2018-as párizsi divathéten nagy port kavart a Chanel bemutatója, amely egy elvarázsolt erdőt idéző kifutón zajlott – csakhogy az erdőhöz a divatház valódi, akár évszázados tölgyfákat is felhasználhatott, amelyeket kivágott, majd néhányukból padot is készített a bemutatón résztvevő sztárok számára.

Igencsak nagy port kavart a Chanel divatház párizsi divathéten megrendezett bemutatója, méghozzá nem azért, mert a ruhák annyira lenyűgözőek voltak – a környezetvédők háborodtak fel igazán a divatshow-n, amelyhez élő, akár évszázadok óta növekvő tölgyfákat is ki kellett vágni. Az aktivisták szerint a jelenség tökéletesen ábrázolja, mennyire nem érdekli a környezet a luxusmárkák képviselőit, sem azokat, akik ezeket a márkákat vásárolják.

A Chanel a 2018-as párizsi divathéten az elvarázsolt erdőt választotta témájául, de ahelyett, hogy direkt erre a célra nevelt fákat, esetleg műfákat használt volna, valódi tölgyeket vágott ki, hogy azzal díszítse az egyébként tényleg látványosra sikeredett kifutót. A fákból jutott a sztárvendégek feneke alá is, hiszen ezekből készítették a meghívottak számára ülőalkalmatosságként szolgáló padokat is.

Bár nem egy egész erdőről van szó, csupán néhány fáról, a természetvédők szerint elfogadhatatlan, hogy egy ekkora divatház ilyen környezetszennyező lépésre szánta el magát. A France Nature Environment szerint a tölgyfáknak akár évszázadokra is szükségük lehet, hogy kifejlődjenek, és legtöbben még csak szaporodóképes állapotba sem kerülnek 50 éves koruk előtt.

A Chanel már válaszolt a vádakra, és kijelentette, hogy a fákat egy nyugat-franciaországi erdőből hozatták, ahol 100 tölgyfát fognak elültetni a néhány kivágott növényért cserébe. Az aktivisták szerint azonban nem feltétlenül ezzel a néhány fával van a baj, hanem azzal, hogy ez az egész jól példázza, mennyire magasról tesz a luxusipar a környezetre.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb