Európa a palagáz helyett a megújulókat választotta

június 30th, 2017

Az Európai Unióban elmaradt az amerikaihoz hasonló palagáz-forradalom. Előző cikkünkben foglalkoztunk ennek a technikai okaival, most pedig sorra vesszük a politikaiakat: a szigorúbb környezetvédelmi szabályozást és a megújulók melletti elkötelezettséget.

Az Európai Unió a kétezres évek elején elkötelezte magát a zöld energiaforrások mellett. Ambiciózus célként jelölték meg, hogy 2020-ra a kontinens energiafogyasztásának 20 százalékát a megújulók biztosítsák.

„Sok szakértő felhívta rá a figyelmet, hogy ha beindulna Európában a palagáz nagy mennyiségben való kitermelése, akkor ez nem csak lenyomná a gáz árát, hanem azzal a mellékhatással is járna, hogy hátráltatná a megújulók térnyerését. Ez nem pusztán borúlátó riogatás volt a zöldek részéről, az Egyesült Államokban pontosan ez történt: a palagáz-forradalom visszavetette a megújuló energiaforrások piacát” – mondta Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazási és pozíció menedzsment igazgatója.

Az EU-ban az amerikainál jóval szigorúbb környezetvédelmi szabályozás sem szólt a palagáz mellet. A hidraulikus repesztéses eljárást több szempontból is kritizálják a környezetvédők. Egyrészt sok vizet fogyaszt, fúrásonként körülbelül 19 millió liter kell hozzá. Másrészt a felhasznált vízbe a homok mellett vegyszereket is kevernek, amelyek között akad mérgező, ezért nagyon kell vigyázni arra, nehogy keveredjen a talajvízzel. Harmadrészt arra is megoldást kell találni, hogy mit kezdjenek a fúrás után visszamaradó, szennyezett vízzel. Egyes szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a földalatti robbantások, amelyekkel az utat építik ki a víznek, földrengést okozhatnak.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az USA-ban a lelőhelyek többnyire jóval messzebb vannak a lakott területektől, mint a sűrűn benépesített Európában, érthető, hogy az európai vezetők miért fogadták fenntartásokkal az új technológiát. A viták vége az lett, hogy több európai országban betiltották a hidraulikus repesztéses eljárást, így Franciaországban, Németországban, Bulgáriában és Skóciában is.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb