Eregeti a tundra a szén-dioxidot

szeptember 21st, 2017

Az állandóan fagyott északi talajrétegekben rengeteg szén-dioxid tárolódik, ami a globális felmelegedés hatására, a permafroszt olvadása miatt folyamatosan ürül. Ez egy olyan aspektusa a klímaváltozásnak, amivel keveset foglalkozunk, pedig nagy veszélyeket rejthet magában.

A Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány sürgető problémára világít rá: a hétéves kutatás eredménye azt mutatta, hogy a tundra permafrosztjának olvadása sokkal nagyobb hatással van a szénegyensúly felbomlására, mint a légkör melegedése.

A globális felmelegedés hatására az északi tundra folyamatosan fagyott talajrétegei felolvadnak, és a bennük raktározott szén-dioxid készleteket a légkörbe engedik. Mivel a felolvadt talajrétegek újabb növényzet kialakulásával is együtt járnak, az egyensúly akár még maradhatna is, és ez nem feltétlenül jelentené azt, hogy több szén-dioxid kerül a levegőbe, mint amennyit az új növények feldolgoznak – de egy hétéves kutatás eredménye mást mutat.

Eszerint nincs kiegyenlítődés a két jelenség között, és a megjelenő növények nem fogadnak be annyi szén-dioxidot, mint amennyi a talajból felszabadul – az egyensúly felborul, és a légkör szén-dioxidmennyisége megnövekszik. Az arktiszi melegedésnek így nem várt káros következményei is vannak, amivel sokkal többet kéne foglalkozni, mint amennyit most tesszük.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb