Eregeti magából a káros gázokat a bomló műanyag

augusztus 15th, 2018

Sok helyen azt hallja az ember, hogy a műanyag nem bomlik le – ez nem igaz, csak nagyon hosszú időre van szüksége, és közben végig szennyezi a levegőnket, derült ki egy friss kutatásból.
Ha az nem lenne elég, hogy a műanyagszennyezés az óceánokra kifejezetten veszélyes, most kiderült, hogy a szárazföldön maradt műanyaggal sem járunk sokkal jobban. A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis ez a hulladék nagyon lassú bomlása során fokozatosan káros anyagokat juttat a levegőbe.
A műanyag, ha lassan is, de folyamatosan degradálódik az olyan körülményektől, mint a napfény, a hőmérséklet, a páratartalom vagy az oxidáció. Ilyenkor azonban olyan gázokat is ereget magából, amelyek kifejezetten károsak mind a környezetre, mind az emberi egészségre. Amikor a műanyag fizikailag változik (összemegy például), akkor metánt és etilént enged az atmoszférába. A polietilén, amit például a műanyag zacskók készítésénél is felhasználnak, az egyik legveszélyesebb üvegházhatást okozó gáz, szilárd állapotában pedig a világon legtöbbet termelt és hulladékba jutó műanyagféléje.
Az óceánokba jutó műanyagokkal sem jobb a helyzet, hiszen ezek is ugyanúgy bomlani kezdhetnek. A legnagyobb probléma a napfény hatása, a folyamatot pedig fotodegradációnak hívják, és még akkor is folytatódik, amikor a műanyag már nincs kitéve közvetlen napfénynek.
A kutatás egyébként azért is fontos, mert a műanyagok bomlását egyelőre nem számítják még bele a globális metán- és etilénkörforgás adataiba, ami öreg hiba, tekintve a belőlük érkező üvegházhatású gázok mennyiségét. Érdemes az eszünkbe vésni, hogy három Franciaországnyi szemétsziget kering csak a Csendes-óceánban, amit folyamatosan ér napfény és víz – talán az innen érkező károsanyag kibocsájtást is érdemes számításba venni, ha az üvegházhatású gázokat vizsgáljuk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb