Ennyire komoly a műanyagszennyezés: műanyagszigeten rakott fészket egy hattyú

április 20th, 2018

Az már senkinek nem meglepő, hogy a műanyagszennyezésünk elképesztő mértékben elharapódzott, és komoly problémát jelent mind globálisan, mind lokálisan. De egészen addig, amíg nem látjuk a saját szemünkkel, ritkán hisszük el – Koppenhágában az emberek éppen most szembesültek azzal, mekkora a baj, amikor egy helyi hattyú egészen egyszerűen egy szemétszigeten rakott fészket.

A műanyagszennyezés ritkán van szem előtt, hiszen nagyon ritkán találkozunk akkora mennyiségű műanyaghulladékkal, amely már megbotránkoztat bennünket. Tudjuk, hogy óriási szemétszigetek úsznak az óceánon, de mivel nem látjuk őket, nem foglalkozunk velük annyira, mint kellene. Más a helyzet viszont akkor, amikor a természet és a hulladék kapcsolata a közvetlen közelünkben ütközik ki: ez történt most Koppenhágában, ahol egy hattyú egy szemétcsomóra rakott fészket, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna.

 

Egy a Koppenhágához igazán közeli tó annyira tele van szeméttel, hogy a helyi élővilág már teljesen természetesnek veszik a jelenlétüket. Olyannyira, hogy az egyik hattyú egy szemétcsomón rakott fészket.

A probléma nagyobb, mint gondolnánk: a műanyaghulladékot az állatok gyakran véletlenül el is fogyasztják, amitől el is pusztulhatnak, de semmiképpen sem tesz nekik túl jót, hogy ilyen anyag kerül a szervezetükbe. A környezetvédők szerint a hír azért különösen kétségbeejtő, mert Dánia a kevésbé szennyezett országok közé tartozik – mi történik vajon azokban az országokban, ahol ennél még sokkal több a műanyaghulladék?

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb