Elkészült a legátfogóbb kutatás az Antarktisz gleccsereiről, és nem hozott jó híreket

április 12th, 2018

Egy friss kutatás az Antarktisz gleccsereiről elég szörnyű híreket hozott: a jégtáblák nemcsak fentről, de lentről is olvadnak, így elég valószínű, hogy nagyjából lehetetlen lesz megállítani a drasztikus tengerszint-emelkedést.

Ahhoz, hogy a friss kutatás eredményeit megértsük, fontos tudnunk, hogy az Antarktiszon kétféle jégtömeggel találkozhatunk: az egyik fajta tengerjégből áll, ami már alapvetően úszójég, a másik pedig jégtáblákat takar, amelyek valaha kőzeten, azaz szolid felszínen álltak, egészen addig, amíg valamilyen oknál fogva el nem vándoroltak onnan, és el nem kezdtek úszni. Kutatók rengeteg mindent megtudhatnak arról, hogyan viselkednek a jégtáblák abból, hogy hol váltak el a szilárd földtől, és merre indultak neki a tengernek.

A Leedsi Egyetem kutatói most ezeket a területeket vizsgálták meg, amelyek egyébként a jégtáblák alsó részéről is sokat mesélnek. A tudósok az Antarktisz 65 legnagyobb gleccserét figyelték meg 2010 és 2016 között, és levonták a tanulságokat.

A tanulságok pedig nem voltak éppen pozitívak: a Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint több gleccser drámaian visszahúzódik, ami azt is bizonyítja, hogy a jégtáblák vékonyodnak, méghozzá alulról.

Korábbi kutatások alapján azt hittük, hogy az Antarktisz partvidékének mindössze egyharmada veszít ilyen mértékben a jégtakarójából, most azonban kiderült, hogy ennél sokkal nagyobb arányról beszélhetünk. A legrosszabb állapotban az Antarktisz nyugati területei vannak, ahol a megvizsgált felület 22 százaléka húzódott vissza többet, mint évi 25 méter. Az Antarktisz keleti területe szerencsére alig húzódott vissza.

A kutatók szerint azonban ez a mennyiség éppen elég arra, hogy a globális tengerszint-emelkedést ne lehessen hatékonyan megállítani, még akkor sem, ha komoly intézkedéseket hozunk az átlaghőmérséklet növekedésének visszaszorítására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb