Elképesztő ütemben nő a Nagy csendes-óceáni szemétsziget

március 26th, 2018

Már magában a Nagy csendes-óceáni szemétsziget létezése is ijesztő, pláne ha belegondolunk, hogy nem is egy konstans környezetszennyező szigetről, hanem egy folyamatosan növekvő hulladékgombócról van szó. Kutatók most azzal riogatnak mindenkit, hogy ha így folytatódik minden, elképesztő mértékben megnövekedhet a sziget térfogata.

Először az 1980-as években fedeztük fel, hogy a Csendes-óceánon úszik egy óriási szemétsziget, azóta pedig vajmi keveset tettünk annak érdekében, hogy a hulladékgombóc növekedését megállítsuk. Ennek következtében az elmúlt majdnem negyven évben a műanyag mennyisége elképesztő mértékben megugrott, és a sziget ma már tényleg hatalmas: 80 ezer tonnányi műanyaghulladék úszik rajta, és 1,6 millió négyzetkilométeren terül el, ami Franciaország területének háromszorosa. Igen, pontosan: akkora műanyagsziget úszik a Csendes-óceánon, mint Franciaország háromszor.

Annak ellenére, hogy ezt még leírni és kimondani is rossz, sok mindent nem teszünk az érdekében, hogy a szemétsziget csökkenjen, sőt. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyre gyorsabb ütemben növekszik, többek között azért, mert az óceán egy olyan területén található, ahol az örvények nem engedik a műanyag jó részét elszabadulni, meg persze azért, mert a műanyagtermelésünk egyáltalán nem csökken.

Az Ocean Cleanup nonprofit szervezet szerint elég nagy a baj: ha minden ilyen mértékben folytatódik, akkor a következő 10 évben megtriplázódik (!) az óceánban található műanyaghulladék mennyisége, 2050-re pedig már több műanyag lesz a vizekben, mint hal, legalább is, ha súlyra mérjük. Darabra valószínűleg már most is jócskán túllövünk rajtuk.

Azt is érdemes tudatosítani, hogy nem a Nagy csendes-óceáni szemétsziget az egyetlen ilyen műanyaggombóc, amely a világtengerben úszkál – rengeteg kisebb sziget is létezik, amelyek ugyan nem kapnak ekkora figyelmet, de legalább ekkora problémát jelentenek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb