Elektronikaihulladék-hasznosító üzem épül Tiszapüspökiben

február 21st, 2018

Több mint kétmilliárd forintból elektronikaihulladék-hasznosító üzem épül Tiszapüspökiben, a már elkezdődött és a tervek szerint legkésőbb jövő évben megvalósuló beruházás mintegy félszáz új munkahelyet teremt – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település független polgármestere.

Bander József elmondta: a beruházó az erre a projektre alakult EWR Hungary Kft. Hozzátette: a projekt bekerült az államilag támogatott beruházások közé, de információja szerint konkrét anyagi támogatás még nem érkezett. A beruházás során egy 3 ezer 800 négyzetméteres csarnok és egy 800 négyzetméteres, háromszintes irodaház épül a településtől két kilométerre levő kéthektáros területen. Az üzemben évente mintegy nyolcezer tonna elektronikai hulladékot dolgoznak majd fel, amelyet anyagára bontanak, majd 96 százalékából egy szabadalmaztatott kémiai eljárással olajat állítanak elő.

Ennek elégetéséből hő- és elektromos energia keletkezik, amelyet értékesítenek – számolt be a polgármester, hozzátéve: a maradék 2-4 százalék veszélyes hulladékot a településről veszélyeshulladék-égetőbe szállítják. Kiemelte: az üzem engedélye a próbaüzemig szól, a végleges engedélyt az újabb környezetvédelmi mérések után kaphatja meg. Bander Jószef elmondta, az üzem létesítéséről már 2011-ben megállapodtak a cégvezetők és a település akkori önkormányzata, a beruházás a korszerű technológia szabadalmaztatása és az engedélyek megszerzése miatt indult hét évvel később.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb