Ehető papír mentheti meg a méhek életét

július 9th, 2018

A méhek nagyon fontosak a saját túlélésünkben is, hiszen óriási szerepük van az ökoszisztémánk fenntartásában. Egy új találmány rengeteg rovar életét mentheti meg azzal, hogy táplálékot biztosít nekik az egyre hosszabb nektárgyűjtő útvonalaik során.

Az már talán mindenkinek teljesen egyértelmű, hogy ha a méhek kihalnak, a saját életünk is veszélybe kerül: szükségünk van ugyanis rájuk ahhoz, hogy élelmiszert tudjunk termelni. A rovarirtó szerek és az élőhelyek eltűnése azonban egyre csak tizedeli a számukat, és ha ez így folytatódik, az élelmiszeriparunk óriási bajba kerül.

Azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a méhek számára mérgező irtószerek, hanem a városok terjedése is fontos szerepet játszik abban, hogy a rovarok ilyen rossz helyzetben vannak. Egyre több ugyanis a betonos terület, kevesebb a növény, a méheknek pedig hosszabb és hosszabb utat kell bejárniuk ahhoz, hogy nektárt találjanak. Rengeteg közülük végelgyengülésben pusztul el, mert nem jut elég táplálékhoz a hosszú utak során.

Erre találhatott most megoldást egy cég, amely a méhek számára ehető papírokat gyárt. A papírban egy speciális glükóz található, amely energiát ad az állatoknak ahhoz, hogy folytathassák a hosszú útjukat a nektár felé. Ezt használják a méhészek is a téli időszakban, és olyan speciális tulajdonsága van, hogy nem ragad tőle az anyag, amibe beépítik. Ebből a masszából mindössze fél kiló elegendő ahhoz, hogy több ezer méh jól lakjon. A papírt bármilyen hétköznapi tárgyon felhasználhatjuk, így a városi életünkbe is szépen begyűrűzhet, esélyt adva a méheknek ahhoz, hogy túléljenek.

Persze az is ökológiai katasztrófával fenyegetne, ha a méhek rászoknának ezekre a papírokra, és nem poroznák be a virágokat – csakhogy a „Méhmentő papír”, vagyis a „Bee Saving Paper” készítői erre is gondoltak. A papírban olyan magvakat rejtettek el, amelyeket a méhek szétszórnak, és amelyekből új növények, úgynevezett mézontófüvek (Lacy Phacelia) hajtanak ki. Ez már csak azért is szerencsés, mert a mézontófűvel a méhek képesek táplálkozni, így minél több van belőle, az állatoknak annál jobb.

A papírt olyan UV-foltokkal is ellátták, amelyek segítenek a méheknek rájönni, hogy élelmet találtak. Így biztosan nem fogják ignorálni az új találmányt, ami aktívan hozzájárulhat a méhek, és így az emberiség megmentéséhez is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb