Egyre nagyobb problémát jelent a foszforszennyezés világszerte

január 31st, 2018

Világszinten egyre nagyobb problémát jelent az édesvízi medencék ember okozta foszforszennyezése. Ez súlyos probléma a vizes élőhelyek számára, mivel elalgásodáshoz, ezzel együtt pedig a halak és más élőlények elpusztulásához vezet.

A foszfor fontos alapvető alapanyaga egy sor műtrágyának, amit a termőterületek terméshozamának maximalizálására használnak a földeken. A felesleges foszfor, amit a növények nem vesznek magukhoz, a talajba, és ezen keresztül az édesvizekbe kerül – és itt van az, ahol a legnagyobb károkat okozza.

A foszfortöbblet ugyanis olyan tápanyaggazdag környezetet teremt az édesvízi medencékben és folyókban, hogy eutrofizáció alakul ki. Ez első ránézésre egyenesen jónak tűnhet, de egyáltalán nem az: az eutrofizáció ugyanis azt jelenti, hogy a szennyvízben (vagy más állóvízben) lévő foszfor és nitrogén túl nagy mennyisége a víz elalgásodásához vezet. Eutrofizálódás folyamán az állóvizekben a tápanyag feldúsul, ezért elszaporodnak az elsődleges termelő szervezetek: a fitoplanktonok, a gyökerező hínár- és mocsári növények. Bár ez természetesen is előfordul, nem ilyen nagy mértékben, ahogyan a nagy mennyiségű foszfortöbblet okozza az édesvizekben.

Ez azért baj, mert a megnövekedett alga- és planktonmennyiség elzárja a fényt és a tápanyagokat a többi vízi élőlény elől, és azok elpusztulásához vezet. A Water Resources Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyértelműen kijelenti: a műtrágyák okozta foszfortöbblet ilyen hatással van az édes állóvizekre.

A kutatás 2002 és 2010 között vizsgálta meg a foszformennyiséget a Föld álló édesvizeiben, és megállapította, hogy a mezőgazdaságból érkező foszfor mennyisége ez idő alatt 27 százalékkal növekedett. A globális foszformennyiség legnagyobb része a szennyvizekből érkezik (54 százalék), és csak ezután következik a mezőgazdaság (38 százalék), majd az ipar (8 százalék).

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb