Egyél sült tücsköt, jót tesz az emésztésednek!

augusztus 16th, 2018

A rovarfogyasztás nemcsak a környezetnek, de az emberi emésztésnek is jót tesz, legalább is ez derült ki egy friss kutatásból, amelyet a Scientific Reports tudományos folyóiratban közöltek kutatók.

 

A Wisconsin-Madison Egyetemen található Nelson Környezetvédelmi Tanulmányok Intézetének kutatója, Valerie Stull egy húszfős kutatást vezetett le, amelyben arra szeretett volna választ kapni, mennyire tesz jót az emberi emésztésnek a rovarevés.

A 18 és 48 év közötti kísérleti alanyok egyik felének két hétig porrá zúzott tücsköt kellett enniük reggelire (persze valami máshoz keverve), aztán két hétig a hagyományos reggelijüket ették, majd két hétig a másik csapat reggelijét – értelemszerűen a korábban tücsökevők nem tücsköt, a hagyományos reggelit fogyasztók pedig tücsköt ettek. A kutatás során végig vér- és székletmintákat vettek a résztvevőktől, és a bélműködésükkel kapcsolatos kérdőívet is ki kellett tölteniük.

Kiderült, hogy bár alapvetően nem volt különbség a két reggeli között, már ami az alanyok emésztését illeti, a tücsökétrend megnövelte a Bifidobacterium animalis baktérium számát a belekben, ami egy probiotikum, és nagyon fontos az emésztés egészséges működéséhez. A tücsök tehát nemcsak környezettudatos megoldás, ha szeretnéd a fehérjeadagodat fenntartható forrásokból fedezni, hanem még az emésztésnek is jót tesz, ami ma, a feldolgozott ételek világában nagyon értékes tulajdonsága.

Persze a kutatás nagyon kis alanyszámmal készült, és ahhoz, hogy pontosan kijelenthessük, tényleg a tücsök miatt szaporodott el ez a bélbaktérium, még további tanulmányok kellenek – de ez a kutatás érdekes utat mutathat a jövő élelmiszerellátásának.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb