Egy gomba mentheti meg a méheket

július 21st, 2017

Mind tudjuk: a méhek nagy veszélyben vannak, számuk folyamatosan csökken, és ha kihalnak, a mezőgazdaságunk szépen lassan összeomlik. És mindez csupán a kezdet. Nem csoda hát, hogy a kutatók egyre nagyobb energiát fektetnek abba, hogy megmentsék a zümmögők életét – most egy természetes ellenségük visszaszorítására találhattak megoldást.

Szegény méheket még az ág is húzza – nem elég, hogy a mesterséges növényvédőszerek és az éghajlatváltozás tizedeli a számukat, természetes ellenségeik is vannak, méghozzá bőven. Az ázsiai méhatka az egyik legveszélyesebb rájuk nézve, kutatók pedig most arra találhattak megoldást, hogy ezek számát tizedelni tudják.

Az ázsiai méhatka (Varroa destructor) a fiatal méhek vérét szívja, ezzel legyengíti őket, ráadásul egy rakás vírust is terjeszt, amitől a megsebesített rovarok elpusztulhatnak. Az atka gyorsan szaporodik, és eléggé túlélő fajta, a rovarölők nagy részére egyáltalán nem reagál.

A Washington Állami Egyetem kutatói azonban rájöttek, hogy a Metarhizium anisopliae gomba spóráira viszont nem immunisak, ez a gombafajta elpusztítja őket, de a méheket békén hagyja. Így a rovarölők helyett ez lehet a következő fegyverünk a méhek védelmében.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb