Egy évtizede most először lett magasabb a világéhezés

október 9th, 2017

Szakértők szerint a világon megjelenő konfliktusok és a globális felmelegedés okolható azért, hogy az elmúlt tíz évben először növekedett az éhezők száma a világon.

Az ENSZ szerint az elmúlt tíz évben most növekedett először a világéhezés a Földön, eddig minden egyes évben kevesebb embert fenyegetett az éhhalál. Ez most megfordult, amiért a háborús konfliktusokat és az ezekkel szorosan együtt jelentkező környezeti változásokat okolhatjuk.

Tavaly az emberiség 11%-a, azaz nagyjából 850 millió ember szenvedett minden nap az éhezéstől. Ez ugyan kevesebb, mint a 2005-ös szám, amikor 14% volt az éhezők aránya, de az elmúlt tíz évben ez a szám minden alkalommal csökkent – egyedül 2016-ra növekedett. A szakértők szerint főként a szubszaharai Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Nyugat-Ázsiában rosszabbodott a helyzet. A Dél-Szudánban zajló intenzív konfliktusok miatt például évről évre több embert fenyeget az éhhalál veszélye.

Az ENSZ szerint az éhezést párhuzamba lehet állítani a helyi konfliktusokkal és a globális felmelegedés okozta hatásokkal is. Bár az például vitatott, hogy a szíriai polgárháború kialakulásához mennyire járult hozzá a hirtelen kialakuló szárazság (egy friss tanulmány szerint csak igen kis mértékben), azt érdemes megjegyezni, hogy aszályhoz kötik az 1990-es ruandai népirtást is.

Szerencsére a tudománynak erre is van több válasza is: a Guelph-i Egyetemen például szárazságtűrő növényeket termesztenek, és olyan javaslatok is akadnak, amelyek a termőtalaj feljavításában látják a megoldást. A kisebb farmok technológiai felkészültségét is javíthatjuk, ezzel növelve a terméshozamukat.

Kutatók már hosszú évek óta próbálják felhívni a figyelmet a fent említett összefüggésekre, de a változások nagyon lassan kezdődnek el. Ha nem teszünk valamit, az élelmiszerbiztonságot nagyon nehéz lesz garantálni a következő generációknak is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb