Egy csepp nyállal működő akkumulátort fejlesztettek

augusztus 16th, 2017

Már egy csepp nyál is elegendő ahhoz, hogy a Binghamton Egyetem által kifejlesztett apró mikrobális üzemanyagcellák működésbe lépjenek. Az új találmány olyan helyeken segíthet az energiaellátásban, ahol azonnal van szükség kevesebb mennyiségű áramra – például katasztrófák közben.

A világ elzártabb és szegényebb részein már gyakorlatilag mindent felhasználnak energianyerés céljából: a tofukészítés melléktermékétől kezdve a tehéntrágyán át a vizeletig már bármiből lehet szükség esetén áramot generálni. A Binghamton Egyetem kutatói most olyan akkumulátort fejlesztettek, amely már egy csepp nyállal is működésbe lép, ami óriási segítség lehet például katasztrófák idején, amikor semmi máshoz nem lehet hozzájutni, amiből energiát nyerhetnénk.

Az akkumulátorok inkább mikrobális üzemanyagcellaként funkcionálnak, és papíralapúak, így könnyűek is. Már egy csepp nyáltól működésbe lépnek, hála a nyálunkban található baktériumoknak, és ugyan kis teljesítményűek, de esetükben nem is az a lényeg, hogy egész házakat lássanak el energiával. Az akkumulátorok szárított és fagyasztott exoelektrogén sejteket tartalmaznak – ezek olyan sejtek, amelyek képesek a sejteken kívül is elektronokat átvinni. Akkor lépnek működésbe, amikor a nyállal érintkeznek.

Az egyetem kutatói elsősorban arra szánják őket, hogy vészhelyzetek esetén, vagy elzárt helyszíneken orvosi diagnosztizáló műszereket lehessen velük működtetni. Ezekre az azonnali energiát biztosító szerkezetekre elképesztő nagy szükség lehet, főleg a fejletlenebb országokban. Nem ez az első olyan eszköz, amely ilyen áramellátást ígér, de ez az első, amely olcsó, könnyű és környezetbarát is egyben.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb