Édesszájúak figyelem: a csokoládéiparnak is búcsút mondhatunk a klímaváltozás miatt

január 8th, 2018

Ha minden így megy tovább, és nem sikerül legalább megállítanunk a Föld átlaghőmérsékletének melegedését, a csokoládéipar is megsínyli majd a környezetszennyezést. Mindössze három évtizedünk van még ilyen formában élvezni a csokit, ha nem teszünk valamit!

A bolygó átlaghőmérséklete 2050-re 2,1 Celsius-fokkal fog emelkedni – legalábbis ezt mutatják a számítások arra az eshetőségre, ha nem sikerül a párizsi klímaegyezményt érvényben tartanunk, és elveszítjük a harcot a globális felmelegedés ellen. Ez nemcsak a nyilvánvaló globális katasztrófák miatt lesz szörnyű (egész városok tűnhetnek el a tengerszint-emelkedés miatt, éhínség köszönthet a Földre, a sarki jégtáblák elolvadnak, kiszámíthatatlan lesz az időjárás, és mindezek miatt óriási menekülthullám indul majd meg), hanem azért is, mert három évtized alatt eltűnhet rengeteg nyugati ország egyik kedvenc csemegéje, a csokoládé.

A nyugat-afrikai kakaóültetvények már most is szenvednek, hogy képesek legyenek túlélni az extrém időjárási történéseket, ez a terület pedig a Föld jó részét látja el kakaóval. Nem a melegedő hőmérséklettel van a baj, hanem a csapadék hiányával – a kontinens nyugati része ugyanis már most gyakorlatilag kiszárad, a helyzet pedig még rosszabb lesz a klímaváltozás erősödésével.

Kutatások kimutatták, hogy 2050-re, ha minden így folytatódik, a jelenlegi termőterületek 90 százaléka nem lesz ideális a kakaótermesztés szempontjából. Ez azért elég komoly termőterület-csökkenés, még akkor is, ha nem jelenti azt, hogy ezeken a területeken teljesen kihal a növény, csak azt, hogy küzdeni fog az életben maradásért, és sokkal kevesebb termést fog hozni. Az egyetlen megoldás az lehet a problémára, ha a magasabban fekvő termőterületeket használjuk, ezek azonban gyakran veszélyeztetett környezeti területek, és nem éppen szerencsés, ha termőföldként használjuk őket.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb