A Dunai Solar Park, és ami utána jön

február 4th, 2018

Rövidesen elkezdik Magyarország legnagyobb naperőművének, a Dunai Solar Parknak az építését Százhalombattán. A MET Csoport azonban nem áll meg itt, hanem további beruházásokat tervez a megújuló energiában itthon és a szomszédos országokban is. De mi a jelentősége ezeknek a projekteknek, és miként alakíthatják át hazánk energiatermelését? Egyebek közt ezekre adtak választ a társaságnál.

 

A Dunai Solar Park mintegy 25 millió euró (körülbelül 7,75 milliárd forint) értékű beruházásként épülhet meg, és a tervek szerint 2018 harmadik negyedévében kezdi meg működését. A fejlesztés 40 hektáron, a Dunamenti Erőmű kihasználatlan ipari peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen valósul meg.

A 17,6 megawattos (MW) beépített teljesítményű létesítmény Magyarország legnagyobb naperőműve lesz, hiszen az eddig megépültek sorában a két legnagyobb az MVM 10 MW-os pécsi erőműve és a Mátrai Erőmű 16 MW-os Visonta melletti blokkja.

A megépítéskor a MET Csoport egy árnyalatnyival meghaladja majd ezeket, de csúcstartó valószínűleg rövid ideig lesz, Magyarországon ugyanis naperőmű-építési hullám indult el, és sok hasonló méretű vagy akár nagyobb naperőmű beruházás tervezése, illetve engedélyezése zajlik jelenleg. Nekünk is van olyan tervezett projektünk, ahol ennél nagyobb beépített teljesítményt tervezünk megvalósítani, de ez még korai fázisban jár – magyarázta magyarázta Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója.

Iparági meghatározás alapján a százhalombattai létesítmény kiserőműnek minősül, hiszen beépített teljesítménye 50 MW alatt van. Összehasonlításképpen: a 17,6 megawatt valóban eltörpül a MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű egy blokkjának 400 MW-os teljesítménye mellett, mindeközben nemzetközi viszonylatban a legnagyobb naperőművek 2000 MW fölött vannak.

Kicsiben biztonságot ad, nagyban már a bolygón is segít

Az új naperőmű körülbelül kilencezer háztartást lát majd el villamosenergiával. Míg egy átlagos háztartás ellátásához 8-10 napelempanel szükséges, a százhalombattai erőműbe több, mint 76 ezer napelempanelt építenek be.

Figyelemre méltó szempont a környezetvédelem is. Magyarország energiapolitikai céljainak része, hogy energiamixünk olyan erőművekből érkezzen, amelyeknek alacsony vagy – mint a mostani beruházás esetében – nincs szén-dioxid kibocsátása.

A létesítmény a MAVIR Zrt. által irányított közcélú hálózatba táplálja majd be a megtermelt villamosenergiát, amely az országos hálózaton keresztül hazánk bármely részébe eljuthat – de az áram fizikájából eredően alapvetően inkább helyben, Százhalombattán és környékén használják fel. Hogy az energia a háztartásokhoz vagy nagyipari fogyasztóhoz kerül-e, ez az adott hálózati viszonyoktól függ majd.

A megújuló energiatermelés üzleti lehetőség. Az energiaellátást nézve rendkívül fontos, hogy jól diverzifikált erőművi portfólióval rendelkezzen egy ország, amelyben a megújulóenergia-termelés az atomerőművek és a gáztüzelésű erőművek hatékony, egyben környezetbarát kiegészítője lehet – hangsúlyozta Horváth Péter.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok!

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb