Donald Trump, a gázkereskedő

augusztus 17th, 2017

A nagy közép-európai energiajátszma – 6. rész

A Három Tenger Kezdeményezés második csúcstalálkozóját idén július 6-7-én tartották meg Lengyelországban. A megbeszélésnek különleges súlyt adott, hogy Donald Trump elnök személyesen jelent meg, hogy biztosítsa az amerikai támogatásról a közép-európai együttműködést. És hogy mellékesen eladjon némi LNG-t.

A csúcstalálkozó előtt – amelyen Magyarország képviseletében Áder János köztársasági elnök vett részt – Trump külön megbeszélést folytatott Andrzej Duda lengyel elnökkel. Az egyeztetés után tartott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a Lengyelország hamarosan hosszú távú szerződést írhat alá amerikai LNG (cseppfolyósított földgáz) vásárlására.

Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a régió gázellátását diverzifikálni kell, nehogy túszaivá váljanak egyetlen energiaforrásuknak. „Mi hatalmas mennyiségű energián ülünk, most már energiaexportőrök vagyunk. Ha energiára van szükségük, csak hívjanak fel minket” – javasolta kedélyesen Donald Trump.

„Lengyelország Świnoujście-ben nyitotta meg az LNG-terminálját, amely Közép-Európa első ilyen létesítménye. Júniusban futott be ide az első amerikai cseppfolyós földgázszállítmány” – mondta a bejelentés hátteréről Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazási és pozíció menedzsment igazgatója.

Trump megerősítette, hogy a júniusi első LNG-szállítmány után továbbiak érkeznek majd, de lehet, hogy az elsőnél kicsit magasabb áron.

Lengyelország mellett a Három Tenger Kezdeményezés többi országa is nyitott az amerikai cseppfolyósított földgáz iránt. Milyen lépések történnek ennek érdekében, és mekkora súlya lehet egyáltalán a térségben az LNG-nek az orosz földgázzal szemben? A sorozat következő részeiben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb